Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Nielse Hofmans

Welkom bij Project Blauw

14-08-2017 door Nielse Hofmans 17 reacties
Welkom bij Project Blauw. Wat leuk dat jullie hier zijn. Alsjeblieft, maak het je gemakkelijk. Ga maar even een kop koffie halen en zet je maar neer in je favoriete en meest comfortabele zetel. Ga maar, hoor. Ik wacht wel… Ik snap wel dat dat even duurt. Ik overval je hier natuurlijk mee… Ik heb zelf ook even wat thee gezet. Dat praat gemakkelijker… Leuk, je bent al terug.

Ik zal beginnen met mezelf voor te stellen.
Mijn naam is Nielse Hofmans en hoewel je waarschijnlijk mijn naam niet kent (op de enkele schrijfvrienden die ik heb na. Hallo trouwens, wat leuk om je terug te zien. Ik hoop dat alles goed gaat.) loop ik al een tijdje mee in het schrijverswereldje. Ik heb namelijk in de voorbije vijf jaar mij vooral gefocust op het schrijven en publiceren van kortverhalen. Iets wat naar mijn eigen bescheiden mening vrij goed is gelukt. Ik heb namelijk tot nu toe 18 kortverhalen gepubliceerd in bekendere tijdschriften zoals Fantastische Vertellingen en SF Terra en ook in minder bekende zoals Weirdo’s en De Blauwe Engel. Helaas heb ik op dit moment nog geen prijzen op mijn naam staan. Ik ben wel onlangs bij een wedstrijd van De Klimmende Ster genomineerd geweest bij hun laatste wedstrijd maar over het algemeen heb ik nooit echt veel geluk gehad met wedstrijden.

Ik zie jullie al kijken naar mij vanachter die grote kop koffie: wat zit ik hier te doen? Wat wil die gast nu van mij? Wel, (sipt van zijn overheerlijke appel-perenthee) ik vertel je dit omdat ik twee weken geleden met het schrijven van mijn eerste novelle/roman ben begonnen. Mijn eerste grote project. Spannend, he. Als ik iets heb geleerd van mijn kortverhalenperiode is dat schrijven geen eenzame bezigheid is. Het is een proces dat weliswaar enorm persoonlijk is en iedere schrijver bewandelt dat pad op zijn eigen manier. Aan de andere kant praten we wel allemaal graag over ons creatieve proces (althans ik toch). Daarom dacht ik dat het een leuk idee was om mijn schrijfproces te delen via blogposts op Hebban. Op deze manier hoop ik medelotgenoten te bereiken en kan dit een soort van ontmoetingscentrum worden waarin we allemaal onze ervaringen met het schrijven delen. Dus ben je een beginnende schrijver en voel je de nood om met anderen je sucessen en struikelstenen te delen, wees dan niet bevreesd om je ergen ervaring te delen in de reacties of schrijf zelf een blogpost en deel het met ons. Ook gevorderde schrijvers zijn natuurlijk welkom. Ik ben enorm nieuwsgierig naar wat jullie te vertellen hebben en vooral naar wat jullie mij kunnen leren.

Ik wil wel nog even benadrukken dat ik kortverhalen niet links laat liggen. Het kortverhaal blijft een fantastisch medium om zowel een verhaal in te vertellen als om mee te experimenteren. Ik heb er in de voorbije vijf jaar veel plezier aan beleefd en ik ben er niet klaar voor om dat op te geven. To be exact, ben ik nog bezig aan mijn Harland Award-inzending en liggen er nog een paar kortverhalen te wachten om gereviseerd te worden.

Hoe gaat het nu in zijn werk gaan? Iedere week post ik op maandag een blogbericht waarin ik vertel waarmee ik bezig ben. Verwacht je aan berichten over storytelling, personageontwikkeling, schrijftechnieken, inspiratie,etc. Het gaat leuk worden, erewoord!

Wow, je bent nog steeds hier. Koffie nog niet op? Hetzelfde geldt voor mijn thee. Zal ik je iets vertellen over Project Blauw? Als eerste wil ik eerst kwijt dat Project Blauw niet de naam is van mijn eerste roman/novelle. De eigenlijke naam wil ik nog even voor mezelf houden. De reden waarom ik het Project Blauw noem is omdat als ik aan het verhaal denk ik vooral verschillende blauwtinten zie. Vandaar dus Project Blauw.

Het tweede dat ik kwijt wil is dat ik me ervan bewust ben dat de kans klein is dat ik ooit mijn boek in de rekken zal zien liggen. Het zou natuurlijk wel leuk zijn maar dat is niet waarom ik schrijf. Het zou niet de eigenlijke reden mogen zijn om te schrijven. Ik schrijf gewoon omdat ik moet schrijven, omdat zonder schrijven ik hoogstwaarschijnlijk niet in de samenleving zou kunnen functioneren en al de rest is eigenlijk bijzaak.

Project Blauw dus. Deze roman/novelle is gegroeid uit een idee dat ik had voor een kortverhaal. Eigenlijk voor 3 kortverhalen. Ik dacht een aantal jaren geleden dat het leuk zou zijn om drie of vier kortverhalen te schrijven die allemaal gelinkt waren aan elkaar. Leuk idee maar daar stopte het niet. Ik had het gekke idee opgevat om ieder verhaal in een ander tijdschrift te laten publiceren Natuurlijk zou de lol enkel voor mij zijn want niemand zou door hebben dat die kortverhalen ook maar iets met elkaar te maken zouden hebben. Ik moet bekennen dat ik het uiteindelijk niet heb gedaan. Ik heb zelfs maar twee van de drie kortverhalen geschreven. Met het eerste deed ik mee aan de Harland Awards en eindigde ik als één van de laatste, voor het tweede heb ik uiteindelijk een plaatsje gevonden in een tijdschrift. Het idee bleef steeds bij mij hangen en bij het verstrijken van de tijd worden de links tussen de drie verhalen steeds duidelijker en ingewikkelder, de drie verhalen werkte steeds meer naar elkaar toe en het werd ook steeds interresanter. Uiteindelijk kon ik het niet meer voor mezelf houden en zo ontstond twee weken geleden Project Blauw bij kaarslicht en een glas wijn.

Ik hoop dat jullie hebben genoten van dit blogbericht en ik ben enorm nieuwsgierig naar jullie projecten. Drink je koffie of thee maar gerust uit en wees niet bevreesd om jezelf voor te stellen en iets te vertellen over de oorsprong van het project waar jij mee bezig bent. Geniet nog van jullie dag en geniet met volle teugen van het schrijven.

Reacties op: Welkom bij Project Blauw