Advertentie
DC:0-5

Dc:0-5

0
Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0
Dit boek gaat over de classificatie van psychische en ontwikkelingsproblemen bij zeer jonge kinderen vanuit het perspectief van de vroege ontwikkeling en de (relationele) context waarin zij opgroeien. Het is een belangrijk hulpmiddel bij het effectief gebruiken van diagnostische criteria ten behoeve van diagnostiek en behandelplanning. Het richt zich op hulpverleners en onderzoekers in de geestelijke gezondheidszorg, artsen, verpleegkundigen en opvoedkundigen, en bevordert de communicatie tussen professionals van uiteenlopende disciplines.

DC:0-5, Diagnostische classificatie van psychische en ontwikkelingsstoornissen in de baby- en vroege kindertijd is een vertaling van de grondig gereviseerde versie van de eerdere DC:0-3 (1994) en DC:0-3R (2005), het eerste en enige ontwikkelingsgerichte systeem voor diagnostiek van psychische en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen tot en met vijf jaar oud. 

Er zijn verschillende redenen waarom een specifiek classificatiesysteem voor de baby- en vroege kindertijd nodig is. Ten eerste, zijn de DSM-5 criteria niet zonder meer toepasbaar tot en met de leeftijd van vijf jaar; ten tweede, is het perspectief van de vroege ontwikkeling en die van de context waarin het kind opgroeit leidend in de DC:0-5. Dit perspectief komt onvoldoende naar voren in de DSM-5. De DC:0-5 legt tenslotte grote nadruk op culturele diversiteit en de relevantie ervan voor de diagnostiek en behandeling. De DC:0-5 is een op zichzelf staand classificatiesysteem, maar slaat tevens de brug naar de DSM-5 en ICD-10.
De DC:0-5 blijft een 5-assig classificatiesysteem houden waarin de verschillende niveaus uit het volledige diagnostisch onderzoek integraal onderdeel zijn van de classificatie. 
Nieuw aan deze editie:
•Leeftijd is opgerekt naar vijf jaar
•De criteria zijn aangepast zodat ze beter van toepassing zijn op nog jongere en iets oudere kinderen.
•Ook is een aantal nieuwe stoornissen toegevoegd zoals 
- vroege atypische autisme spectrum stoornis
- hyperactiviteit van de peuterleeftijd
- stoornissen in zintuigelijke verwerking
- stoornis van ontregelde woede en agressie van de vroege kindertijd, als vervanging voor de bekende oppositionele-opstandige stoornis (ODD)

•De relevantie van verschillen in culturele normen en waarden in de beoordeling wordt sterk benadrukt en hiervoor zijn praktische richtlijnen opgesteld

Diagnostic Classification of Mental Health and Developmental Disorders of Infancy and Early Childhood is oorspronkelijk uitgegeven door ZERO TO THREE: National Center for Infants, Toddlers and Families (2016). De Nederlandse vertaling is verzorgd door kinderpsychiater Janne Visser.
Genre
Gezondheid & Psychologie
Aantal pagina’s
200
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Laatste editie
02 december 2019
ISBN
9789036823654
+

Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic