Advertentie
Quotes Ervaringsdeskundigheid

Quotes Ervaringsdeskundigheid

0
Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
  Topics 0
Dit kaartspel is ontwikkeld op basis van praktijkervaring en betrokkenheid met opleidingen in ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. Deze praktijkervaring beslaat beroepsonderwijs in sociaal-agogische opleidingen, portfoliobegeleiding, supervisie en leersupervisie. De werkvorm helpt bij het reflecteren over en ontwikkelen van ervaringsdeskundigheid. Deze handleiding is gebaseerd op hoofdstuk 35 ‘Ervaringsdeskundige kaarten: spelen met quotes’ van het boekVan levenservaring naar ervaringsdeskundigheid’ (Boer, Karbouniaris & De Wit, 2018). De quotes op de kaarten zijn mede tot stand gekomen door de inspirerende gesprekken die de auteur in diverse begeleidingssituaties met deelnemers heeft gevoerd. Verder vormt zijn kennis van diverse theorieën, methoden en benaderingen van de afgelopen 25 jaar een rijke grond waarin deze werkvorm ontwikkeld is.

Het kaartspel kan gebruikt worden bij een dialoog met ervaringsdeskundige studenten, ervaringsdeskundige professionals, teamleden, (leer)supervisors, coaches, trainers, enz. Quotes kunnen helpen om woorden te geven aan iets wat mensen denken maar nog niet goed onder woorden kunnen brengen. Voor het kaartspel is het zoeken, vinden en gebruikmaken van een vrije ruimte een uitgangspunt om ervaringskennis te ontwikkelen. Ervaringskennis is een essentiële kennisbron naast wetenschappelijke en professionele kennis.

Zoals andere werkvormen die in een begeleidingssituatie worden ingezet, is de inzet van deze quotes geen doel op zich, maar een middel om een omgeving te creëren waarin het delen van een ervaring wordt vergemakkelijkt. Het kaartspel helpt bij het verwoorden van ervaringen, bij het dichterbij brengen van eigen behoeftes en verlangens alsook bij het verduidelijken van verwachtingen in een relatie. De quotes kunnen ook ingezet worden om weerstanden bespreekbaar te maken. De werkvorm faciliteert een gelijkwaardige en wederkerige dialoog die de reflectie op ervaringen kan bevorderen en zo zelfkennis kan stimuleren.

Akbar Barani is docent, supervisor, leersupervisor en coach aan de opleiding SPH – Sociaal-Pedagogische Hulpverlening en Master Social Work van de Hogeschool van Amsterdam. Hij houdt zich onder andere bezig met de ontwikkeling van onderwijsprogramma’s gericht op ervaringskennis/ervaringsdeskundigheid. Daarnaast werkt hij als docent en (leer)supervisor bij de Leergang Ervaringsdeskundigheid en Veerkracht en Traject Opleiding Ervaringsdeskundigheid (Toed). Hiervoor werkte hij in de begeleiding van vluchtelingen.

ISBN: 9789463710534
Genre
Mens & Maatschappij
Uitgeverij
Gompel&Svacina bvba
Laatste editie
19 maart 2019
ISBN
9789463710534
+

Boekinformatie wijzigen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic