125 Jaar Belgisch Park

,

0

125 Jaar Belgisch Park
De ontwikkeling van Nieuw Scheveningen, wonen tussen bad en stad
De geschiedenis van het Belgisch Park, officieel Haags stadsdeel 'Noordelijk Scheveningen' genoemd, is even onontgonnen als de Oostduinen waarin het geworteld is. Dit stadsdeel tussen strand en Wittebrug had van meet af aan een grote aantrekkingskracht op toeristen, maar was evenzeer een gewilde vestigingsplaats voor welgestelden en kunstenaars. De aanleg begon 125 jaar geleden en dit jubileum was de aanleiding voor een historische beschrijving.
Vele onderwerpen passeren de revue zoals de aanleg van de infrastructuur, de erbij betrokken maatschappijen en de soms merkwaardige plannen die niÇt doorgingen. Natuurlijk krijgt de bouw van huizen, villa's, hotels en pensions veel aandacht, als typische verschijnselen bij een mondaine badplaats. Veel daarvan is alweer verdwenen en vergeten. Ook de bewoners - of zij nu kunstschilder of ambtenaar waren, musicus of middenstander, politicus, sporter, arts of misdadiger - krijgen hun plek, evenals de verenigingen waarin zij hun krachten bundelden.
De auteurs gebruikten uiteenlopende archiefbronnen, aangevuld met informatie uit historische kranten, tijdschriften en particuliere bijdragen, met vaak onbekend beeld- en kaartmateriaal. Daarnaast werden in gesprekken met (oud-)bewoners herinneringen uit de jongste geschiedenis vastgelegd.
Paul Crefcoeur is amateur-historicus, Jan van Pesch is redacteur van het wijkblad Scheveningen-Badgazet.
Titel: 125 Jaar Belgisch Park, De ontwikkeling van Nieuw Scheveningen, wonen tussen bad en stad
Auteurs: Paul Crefcoeur en Jan van Pesch
isbn 978 90 5994 194 6
Illustraties: ca. 700 in kleur en zwart-wit
Omvang: 560 pagina's
Formaat: 24 x 28 cm
prijs: 39,00 euro
Uitvoering: gebonden in een harde band
verschijnt: 15 april 2009
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
560
Laatste editie
10 april 2009
Uitgeverij
Aprilis
ISBN
9789059941946
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic