18 juni 1815 Slag bij Waterloo

0

Heden - 2015. Ook Schiedam heeft een grote bijdrage geleverd aan de ondergang van Napoleon in de Slag bij Waterloo in 1815, nu 200 jaar geleden. Hoeveel Schiedamse mannen hierbij meevochten is niet bekend, van 64 soldaten wel, zij worden in dit boek beschreven. Niet alleen de stamboekgegevens met de militaire loopbaan ook hun achtergrond komt uitgebreid aan de orde: wie waren deze mannen? Uit wat voor families kwam zij? Wie waren hun ouders, voorouders? Het leverde een aantal grote verrassingen op, mooie gegevens, soms trieste verhalen. Twee soldaten hebben vóór Waterloo ook in Rusland gevochten. De medaille hiernaast werd aan de soldaten uitgereikt, helaas pas na 50 jaar in 1865, slechts negen mannen hebben dit ereteken ontvangen, de meesten waren al overleden. Maar, medaille of niet, ze hebben allemaal gevochten voor onze vrijheid! En nu 200 jaar na dato alsnog een beetje uit de vergetelheid ontrukt.
Eenmaal besmet met het genealogievirus kom je daar nooit meer van af! En als je dan per toeval stuit op het gegeven dat één van je voorouders, Simon Wensvoort, bij Waterloo heeft meegevochten, vraagt dit om onderzoek. De leeftijd, ondertussen 72 jaar, gaat een rol spelen, de mobiliteit lukt niet meer zo goed, maar gelukkig, gelukkig is er internet en komen er steeds meer gegevens beschikbaar. Dat is fijn als je een slapeloze nacht hebt, dan kun je, zittend voor je laptop allerlei archieven bezoeken en de informatie opslaan. Buiten de openingstijden om
Het snuffelen en zoeken scherpt de geest! Achter de geraniums gaan zitten kan altijd nog! Hobby drie, het quilten, moet even wachten, hobby nummer één, met stip, zijn en blijven mijn kleinkinderen, ze zijn nu op een leeftijd dat ze me bij van alles kunnen helpen! Van eventuele problemen met de laptop tot het commentaar geven op de teksten. Ze zijn veel slimmer dan ik, en zo hoort het ook. Ik ben gewoon een oud mens dat het leuk vindt om te snuffelen!!!!
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
261
Laatste editie
22 juni 2015
Uitgeverij
De Vrije Uitgevers
ISBN
9789460082443

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic