1900

0

De eeuwwisseling betekende een keerpunt in de Belgische geschiedenis. De oude, mondaine wereld van de burgerij liep op zijn einde democratisering en emancipatiestrijd van arbeiders, vrouwen en Vlamingen legden de kiemen van onze moderne samenleving. In de lijn van de succesvolle boeken 1302, 1585 en 1830 De uitgewerkte en geïllustreerde versie van Gita Deneckeres bijdrage tot de Nieuwe geschiedenis van België
Omstreeks 1900 staat België aan de top van zijn economische macht en culturele uitstraling. De grootheidswaan en praalzucht van Leopold II leiden tot triomfalistische realisaties op stedenbouwkundig gebied. Henri Pirenne publiceert zijn zevendelige eenmanswerk L'histoire de Belgique. De gele trams van baron Empain rijden tot in Caïro en Astrakan. De verhoogde welvaart en toegenomen mobiliteit wekken de illusie dat iedereen van de nieuwe rijkdom en (bewegings)vrijheid kan genieten. Victor Horta schenkt Brussel zijn Volkshuis van 'licht en lucht', Henry Van de Velde introduceert zijn bekende abstracte stijl, art nouveau en Jugendstil zetten België op de culturele kaart van Europa. Maar 1900 is tegelijk ook een symbolisch keerpunt in onze geschiedenis. De belle époque die in bloei staat als een eeuwige levenslente, kondigt de ondergang aan van het burgerlijk tijdperk dat met de Russische Revolutie en de Eerste Wereldoorlog voorgoed zal verdwijnen. Het is een tijd van expansie, grandeur en ongekende mogelijkheden, waarin de gevestigde orde en de gestelde lichamen geconfronteerd worden met de grenzen van hun eigen macht. Arbeiders en vrouwen beginnen hun emancipatiestrijd, de Vlaamse beweging roert zich en de groeiende democratisering legt de grondvesten van onze moderne samenleving. In 1900 legt Gita Deneckere op onnavolgbare wijze het breukvlak tussen twee eeuwen bloot. Ze schetst niet alleen een levendig beeld van politiek en cultuur tijdens de belle époque, maar toont ook hoe de vele conflicten onze wereld voorgoed zullen veranderen.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
240
Laatste editie
20 juni 2006
Uitgeverij
Lannoo Uitgeverij
ISBN
9789020965230
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic