200 jaar dichters, denkers en durvers

0

Dit is de geschiedenis van het Klein Seminarie te Roeselare, een school die 200 jaar bestaat en die een belangrijke rol heeft gespeeld in de Vlaamse geschiedenis. Guido Gezelle en Hugo Verriest waren hier leerling en leraar Albrecht Rodenbach en Constant Lievens zaten er samen in de zogenaamde 'wonderklas'. Een boek voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Vlaanderen.
200 jaar dichters, denkers en durvers vertelt het meeslepende verhaal van het ontstaan, de groei en de bloei van het Klein Seminarie van Roeselare. Dit college, een van Vlaanderens oudste en meest invloedrijke middelbare scholen, werd opgericht in 1806 in de gebouwen van een zeventiende-eeuws augustijnenklooster. Toonaangevende figuren als Guido Gezelle, Hugo Verriest, Cyriel Verschaeve, Karel Dubois, Domien Cracco, Constant Lievens en Albrecht Rodenbach vertolkten er een eersterangsrol. Het Klein Seminarie bracht ook tal van andere grote figuren voort: ministers, bisschoppen, dichters, filosofen, industriëlen... Op basis van een grondige studie van het omvangrijke schoolarchief, beschrijft historicus en collegeleraar Johan Strobbe de groei en de ontwikkeling van de school. We maken de moeilijke beginjaren mee, zijn getuige van het hardnekkige verzet tegen de bemoeienissen van keizer Napoleon en koning Willem I, en zijn aanwezig bij de grote momenten uit de negentiende eeuw. We beleven mee de rampspoed van de Eerste Wereldoorlog, en volgen van op de eerste rij de Vlaamse en de sociale ontvoogdingsstrijd en de ingrijpende omwentelingen vanaf de jaren zestig. Maar bovenal herbeleven we het schoolleven, door de ogen van de vele anonieme collegebewoners: de prelaten en de professoren, de surveillanten en de seminaristen, de knechten en de kwajongens. Onderwijsgeschiedenissen richten zich al te vaak tot de eigen, beperkte kring, maar door de invloed van het Klein Seminarie in heel Vlaanderen overstijgt 200 jaar dichters, denkers en durvers ruimschoots het plaatselijke belang. Dit boek vertelt dan ook bovenal het verhaal van tweehonderd jaar Vlaamse geschiedenis...
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
472
Laatste editie
01 februari 2007
Uitgeverij
Lannoo Uitgeverij
ISBN
9789020967630
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic