Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Integraal veiligheidsbeleid tussen pragmatisme en idealisme

Hoewel er over een integraal en ge?ntegreerd lokaal veiligheidsbeleid al heel wat inkt is gevloeid, wordt er vooralsnog niet vanuit een gemeenschappelijk gedragen conceptueel referentiekader over de invulling van deze concepten gediscussieerd. Het is immers een beleidsconcept dat is samengesteld uit containerbegrippen, woorden zonder afgebakende betekenis, waar de gebruiker zelf nadere invulling aan kan geven.

In dit boek wordt het eindrapport van het onderzoek ?Lokaal integraal veiligheidsbeleid: onderzoek naar een ge?ntegreerde aanpak? voorgesteld. Het gaat over een beleidsondersteunend onderzoek in opdracht van de FOD Binnenlandse Zaken. Daaruit blijkt dat de invulling van deze containerbegrippen niet een louter theoretisch probleem is. Vaak wordt immers naar de burgemeester gewezen die als volleerd kapitein het lokale bestuur door deze zee van containers moet loodsen naar de eindbestemming ?Veiligheid?. Maar hoe ziet deze eindbestemming eruit in de dagelijkse praktijk? Hoe krijgt het lokale veiligheidsbeleid vorm in de realiteit?

Volgens de auteurs balanceert het lokale veiligheidsbeleid in Belgi? voortdurend tussen pragmatisme en idealisme. Ze is het resultaat van een complex samenspel van de uiteenlopende doelstellingen, visies en idealen van de verschillende bestuurlijke actoren op de verschillende niveaus en domeinen in functie van de lokale omstandigheden, mogelijkheden en behoeften. De auteurs pleiten ervoor om meer rekening te houden met de specificiteit van de lokale context. Op die manier kunnen herkenbare beleidsconfiguraties uitdrukkelijker worden meegenomen in de ondersteuning van de lokale praktijk.

Het boek is zowel bestemd voor leidinggevenden op (boven)lokaal niveau die met de thematiek in aanraking komen als voor academici en studenten die interesse hebben in het domein van de (publieke) veiligheidszorg, overheidsmanagement en -beleid.

Toon details

Schrijf een recensie

Is Integraal veiligheidsbeleid tussen pragmatisme en idealisme het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.

Reageren op Integraal veiligheidsbeleid tussen pragmatisme en idealisme

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.