Integraal veiligheidsbeleid tussen pragmatisme en idealisme

0

Hoewel er over een integraal en ge?ntegreerd lokaal veiligheidsbeleid al heel wat inkt is gevloeid, wordt er vooralsnog niet vanuit een gemeenschappelijk gedragen conceptueel referentiekader over de invulling van deze concepten gediscussieerd. Het is immers een beleidsconcept dat is samengesteld uit containerbegrippen, woorden zonder afgebakende betekenis, waar de gebruiker zelf nadere invulling aan kan geven.

In dit boek wordt het eindrapport van het onderzoek ?Lokaal integraal veiligheidsbeleid: onderzoek naar een ge?ntegreerde aanpak? voorgesteld. Het gaat over een beleidsondersteunend onderzoek in opdracht van de FOD Binnenlandse Zaken. Daaruit blijkt dat de invulling van deze containerbegrippen niet een louter theoretisch probleem is. Vaak wordt immers naar de burgemeester gewezen die als volleerd kapitein het lokale bestuur door deze zee van containers moet loodsen naar de eindbestemming ?Veiligheid?. Maar hoe ziet deze eindbestemming eruit in de dagelijkse praktijk? Hoe krijgt het lokale veiligheidsbeleid vorm in de realiteit?

Volgens de auteurs balanceert het lokale veiligheidsbeleid in Belgi? voortdurend tussen pragmatisme en idealisme. Ze is het resultaat van een complex samenspel van de uiteenlopende doelstellingen, visies en idealen van de verschillende bestuurlijke actoren op de verschillende niveaus en domeinen in functie van de lokale omstandigheden, mogelijkheden en behoeften. De auteurs pleiten ervoor om meer rekening te houden met de specificiteit van de lokale context. Op die manier kunnen herkenbare beleidsconfiguraties uitdrukkelijker worden meegenomen in de ondersteuning van de lokale praktijk.

Het boek is zowel bestemd voor leidinggevenden op (boven)lokaal niveau die met de thematiek in aanraking komen als voor academici en studenten die interesse hebben in het domein van de (publieke) veiligheidszorg, overheidsmanagement en -beleid.

Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
118
Laatste editie
07 september 2011
Uitgeverij
VUBPRESS
ISBN
9789054878100

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 29,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 29,95
bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic