Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Politiek cynisme

'Politiek cynisme' is van de diagnoses die de laatste jaren furore maakt om de negatiever geworden stemming random de nationale politiek te verklaren. Massaal zou de bevolking overtuigd zijn geraakt van de immoraliteit en incompetentie van politici en politieke instellingen. En mocht die overtuiging al niet terecht zijn, dan zou ze dat wel worden omdat in een cynische cultuur de politiek steeds minder goed kan doen. Politiek cynisme als selffulfilling prophecy. In dit boek wordt niet alleen deze zwartgalligheid empirisch in twijfel getrokken - Is de trend wel zo negatief? Staat Nederland er in vergelijking met andere landen echt zo slecht voor? Meten we wel goed? - ook het idee van politiek cynisme als negatieve massastemming wordt ter discussie gesteld. Naast het negativistische cynisme wordt vitaal Cynisme geplaatst, naast het cynisme van het volk het cynisme van politici en van overheidsorganisaties, naast de dreigende onderkoelingvan de democratie de positieve rol van cynisme bij het tegengaan van democratische oververhitting.
Er wordt uitgebreid ingegaan op de rol van de media bij de veroorzaking van politiek cynisme en op het belang dat politici kunnen hebben om cynische houdingen in het lectoraat te versterken. Ook de politieke socialisatie en negatieve politieke ervaringen krijgen de nodige aandacht.
Deze publicatie is een uitgave van de stichting Synthesis, een ide instelling die zich ten doel stelt de cohesie van de samenleving te versterken door een bijdrage te leveren aan de discussie over maatschappelijke tegenstellingen en hun oplossing.
Toon details

Schrijf een recensie

Is Politiek cynisme het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.

Reageren op Politiek cynisme

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.