De Islam

0

"Men neme de Koran: dit inferieure boek volstond om er een wereldreligie op te grondvesten, twaalf eeuwen in de metafysische behoefte van miljoenen mensen te voorzien, de grondslag voor hun moraal te leggen, en een opvallende minachting voor de dood te kweken; bovendien wist het hen te enthousiasmeren voor bloedige oorlogen en omvangrijke veroveringen. In de Koran worden we geconfronteerd met de treurigste en armzaligste vorm van het theïsme. Er mag dan weliswaar veel door de vertaling verloren zijn gegaan, maar ik heb er niet één waardevolle gedachte in kunnen ontdekken."

- Arthur Schopenhauer -

Vandaag spreekt Abdelwahab Meddeb erg mild over de actuele ziekte van de islam, noemt Ayaan Hirsi Ali Mohammed een perverse tiran, en zegt de Turkse premier Erdogan dat de islam niet kan worden onderverdeeld in gematigd en niet-gematigd.

Het is dan ook verbijsterend dat de postmoderne politiek correcte elite het spook van de islam dat door Europa waart zo geestdriftig omarmt. Allicht komen sommige postmoderne verlangens overeen met de naïeve dromen van dertig jaar geleden: zoals progressieven ooit hoopten op een zogenaamd eurocommunisme, zo duimen westerse linkse fellowtravellers vandaag voor een euro-islam. Maar net zoals het communisme haaks stond op de waarden van het Westen, zo kan ook de islam, die zoals elk ander stelsel een onwrikbare essentie heeft , nooit compatibel zijn met de liberale rechtsorde.

Anders dan de politiek correcte intellectuelen die de islam omarmen met dezelfde kracht waarmee ze ooit het katholicisme bekampten, zijn de auteurs van dit boek geen dhimmi’s, maar rationele onderzoekers met een open geest. Ze worden niet gesponsord door bepaalde olielanden en zien allen de islam als een imminent gevaar dat voor de zoveelste keer Europa tracht binnen te dringen en daarbij sluipenderwijs allerlei methodes aanwendt. Want dat is ab initio de missie van de islam: het streven naar een wereldkalifaat, en de verwende narcistische en gutmenschliche Europeaan slaapt – naar het woord van Bruce Bawer – voort, ingedommeld als hij is door zijn eigen goedmenend en weldenkend humanistisch gezoem.

In deze bundel laten binnen- en buitenlandse wetenschappers en essayisten hun licht schijnen over de vele facetten van de islam. Wie de essays leest zal er niet onderuit kunnen stelling te nemen in een debat dat een apocalyptische scheiding der geesten teweeg heeft gebracht.

"De islam is een unieke software. Er bestaat geen geautoriseerde versie van en toch wordt hij overal en voortdurend gebruikt, verspreid en aangepast. Met een multi-interpretabele handleiding, een leger commentatoren achter de helpdesk, en voor elke nuttige update een kwalijk virus dat elders de kop opsteekt. Er gaat een blijvende fascinatie van uit, voor wie hem aanhangt en voor wie hem wil bestrijden."

- Jan Leyers -

"Elk democratisch debat is gebaat bij een zo breed mogelijke basis van ideeën, feiten, meningen. Niets wegmoffelen, geen taboes, dat is het devies. Niets is verheven boven kritiek. Oneens? Des te beter. Waar hebben we anders democratische debatten voor? Er moet lawaai zijn in huis, zoals mijn grootvader zaliger placht te zeggen. Daarom alleen al is dit boek belangrijk. Zeg maar onmisbaar."

- Geert van Istendael -

"Religies, alle religies, moeten van kritisch commentaar kunnen worden voorzien. Religies mogen wat dat betreft geen andere positie innemen dan wetenschappelijke theorieën, ideologieën en politieke opvattingen. Het is daarom dat dit boek, enig in zijn soort, in een belangrijke behoefte voorziet."

- Paul Cliteur -

"This book brings together essays from an outstanding group of authors to provide a wide-ranging analysis of Islam in public life. I know of no book comparable to it."

- Daniel Pipes, director of the Middle East Forum -

Met bijdragen van:

Wim van Rooy, Sam van Rooy; Machteld Allan, Hafid Bouazza, Carel Brendel, Ronald Commers, Eddy A.M. Daniëls, Jos De Man, Afshin Ellian, Koenraad Elst, M. S. H. Frankenvrij, Frans Groenendijk, Remi Hauman, Michiel Hegener, Mat Herben, Raymond Ibrahim, Ehsan Jami, Hans Jansen, Efraim Karsh, Amanda Kluveld, Wim Kortenoeven, David Littman, Michael Mannheimer, Johny Messo, Nahed Selim, Nicolai Sennels, Matthias Storme, Marc Vanfraechem, Joos Vermeulen, Ibn Warraq, Yvonne Waterman, Bat Ye’or
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
784
Laatste editie
15 december 2010
Uitgeverij
Academic & Scientific publishers
ISBN
9789054877837

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic