Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De toekomst van de levensbeschouwelijke vakken

De toekomst van de levensbeschouwelijke vakken biedt een retrospectieve van het vrijzinnig-humanistisch levensbeschouwelijk onderwijs in Vlaanderen, waarbij ook ‘over de grens’ gekeken wordt naar de Franse Gemeenschap en naar andere Europese landen. De bundel werd samengesteld door het RIBZ (Raad voor Inspectie en Begeleiding niet-confessionele Zedenleer), in samenwerking met UVV (Unie Vrijzinnige Verenigingen), naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van het Schoolpact (1959).

De samenstellers laten verschillende stemmen aan het woord in de analyses van en reflecties over het principe van de scheiding tussen kerk en staat en de publieke financiering van de levensbeschouwelijke vakken binnen het officieel onderwijs. Zij willen een toekomstbeeld schetsen van het levensbeschouwelijk onderwijs, waarbij – in plaats van een hervorming tot een neutraal, nietszeggend vak voor alle leerlingen in alle netten – wordt voortgegaan op de weg van het Schoolpact, van pacificatie over wederzijds begrip naar dialoog tussen de erkende levensbeschouwingen.

De levensbeschouwelijke vakken hebben immers veel te bieden. Door de inhoud, de methodologische aanpak en de specifieke benadering van de leerlingen, dragen de lessen volgens algemeen secretaris van het RIBZ Luc Devuyst bij tot het creëren van een pluralistischer en verdraagzamer maatschappij. En voor inspecteur-adviseur coördinator NCZ Eddy Borms kan de toekomst er een zijn van een dialoog tussen levensbeschouwingen als wat verworven is niet opnieuw wordt teruggeschroefd, zodat de vrijzinnig-humanistische levensbeschouwing zonder zich bedreigd te voelen de andere levensbeschouwingen tegemoet kan gaan.
Toon details

Schrijf een recensie

Is De toekomst van de levensbeschouwelijke vakken het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.

Reageren op De toekomst van de levensbeschouwelijke vakken

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.