De toekomst van de levensbeschouwelijke vakken

0

De toekomst van de levensbeschouwelijke vakken biedt een retrospectieve van het vrijzinnig-humanistisch levensbeschouwelijk onderwijs in Vlaanderen, waarbij ook ‘over de grens’ gekeken wordt naar de Franse Gemeenschap en naar andere Europese landen. De bundel werd samengesteld door het RIBZ (Raad voor Inspectie en Begeleiding niet-confessionele Zedenleer), in samenwerking met UVV (Unie Vrijzinnige Verenigingen), naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van het Schoolpact (1959).

De samenstellers laten verschillende stemmen aan het woord in de analyses van en reflecties over het principe van de scheiding tussen kerk en staat en de publieke financiering van de levensbeschouwelijke vakken binnen het officieel onderwijs. Zij willen een toekomstbeeld schetsen van het levensbeschouwelijk onderwijs, waarbij – in plaats van een hervorming tot een neutraal, nietszeggend vak voor alle leerlingen in alle netten – wordt voortgegaan op de weg van het Schoolpact, van pacificatie over wederzijds begrip naar dialoog tussen de erkende levensbeschouwingen.

De levensbeschouwelijke vakken hebben immers veel te bieden. Door de inhoud, de methodologische aanpak en de specifieke benadering van de leerlingen, dragen de lessen volgens algemeen secretaris van het RIBZ Luc Devuyst bij tot het creëren van een pluralistischer en verdraagzamer maatschappij. En voor inspecteur-adviseur coördinator NCZ Eddy Borms kan de toekomst er een zijn van een dialoog tussen levensbeschouwingen als wat verworven is niet opnieuw wordt teruggeschroefd, zodat de vrijzinnig-humanistische levensbeschouwing zonder zich bedreigd te voelen de andere levensbeschouwingen tegemoet kan gaan.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
168
Laatste editie
20 januari 2011
Uitgeverij
VUBPRESS
ISBN
9789054878384

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 14,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 14,95
bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic