Catharina-reeks levensbeschouwing en ethiek in de gezondheidszorg 4: Beter ouder

0

In dit boek gaat het over zorg voor de oudere mens. Het gaat over kwetsbaarheid, over professionele zorg en mantelzorg, over zinbeleving en ethische vraagstukken. Een hogere leeftijd roept ook de vraag op naar de kwaliteit van het langer leven. Betekent ouder ook beter ouder? Vanuit diverse invalshoeken willen de auteurs inzichten aanreiken omtrent knelpunten in de ouderenzorg.
Het eerste deel, Achtergronden, biedt een sociologische verkenning van het begrip kwetsbaarheid. Vervolgens schetsen huisartsen een aantal uitdagingen ten aanzien van de zorg voor kwetsbare ouderen. Geriaters beschrijven de ontwikkeling van hun medisch specialisme. Alzheimer Nederland en de Vlaamse Alzheimer Liga gaan in op de complexe rol van mantelzorg bij dementerende ouderen en de initiatieven van deze organisaties om daarbij ondersteuning te bieden.

Kwetsbare ouderen staan ook letterlijk centraal in dit boek. Het tweede deel bevat Portretten in woord en beeld van kwetsbare ouderen en/in hun context. In elk portret komt een eigen thematiek naar voor: versnippering van zorg, accepteren en loslaten, het al dan niet voltooid zijn van het leven.

Het derde deel bestaat uit Beschouwingen. Spiritualiteit van zorg voor de kwetsbare oudere krijgt concrete vertaling in het beleid van woonzorgcentra. Vanuit het ethisch vraagstuk rondom doorbehandeling bij kwetsbare oudere patiënten, wordt narratieve geneeskunde besproken als inspiratie om anders te leren omgaan met de grenzen aan de maakbaarheid van het leven. Tenslotte wordt ingegaan op het beleven van ouderdom als gelukkig, waardig en zinvol, waarbij onder meer verbondenheid met anderen een bepalende factor is, net als het vermogen om als oudere regie te houden.

Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
182
Laatste editie
01 februari 2013
Uitgeverij
Garant Uitgevers
ISBN
9789044129700

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 20,00
Bestel het boek bij Blz. vanaf 20,00
bestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic