Hoe de bal blijft rollen

0

Meer dan een miljoen Nederlanders zijn lid van een voetbalvereniging. Die voetbalverenigingen bestaan vaak al decennialang. Dat draagt bij aan het beeld van clubs die, ongeacht de omstandigheden, eeuwig lijken te kunnen rekenen op draagvlak, draagkracht en betrokkenheid van de leden. Maar is dat ook zo?

Hoe de bal blijft rollen laat zien dat de vitaliteit van voetbalverenigingen niet vanzelfsprekend is. Zelfs de meest vitale clubs worstelen met kwesties die hun functioneren raken, zoals vrijwilligerstekorten, veranderende ledensamenstellingen, dalende sponsorinkomsten en agressie op het veld. Ook zijn er maatschappelijke ontwikkelingen die het aanpassingsvermogen van de clubs op de proef stellen. In deze bundel gaat Stijn Verhagen c.s. in op de vraag hoe verenigingen vitaal kunnen worden en kunnen blijven. Anders dan gangbare studies geven de auteurs vooral praktische aanknopingspunten om vitaliteit tot stand te brengen. Zichtbaar wordt ook hoe mooi en waardevol het is om in verenigingsverband tot verbeteringen te komen, maar dat dit bijna niet mogelijk is zonder ploeteren, steggelen en knokken.

Hoe de bal blijft rollen is gebaseerd op meer dan honderd interviews, observaties en dagelijkse ervaringen gedurende twee seizoenen bij tien Utrechtse voetbalverenigingen. Het boek is bedoeld voor leden van voetbal- en sportverenigingen, inclusief vrijwilligers en professionals zoals verenigingsmanagers, sportbuurtcoaches en combinatiefunctionarissen. Ook is het geschreven voor beleidsmakers en onderzoekers die bezig zijn met het thema sport & vitaliteit, en voor hbo-studenten op het vlak van sport & samenleving (Cultureel Maatschappelijke Vorming, Pedagogiek, Sociaal Werk en Sportmanagement).

De auteurs, allen sportliefhebbers, zijn werkzaam bij het lectoraat Participatie en Maatschappelijke Ontwikkeling van Hogeschool Utrecht, de Universiteit Utrecht en Vereniging Sport Utrecht.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Laatste editie
22 mei 2014
Uitgeverij
Uitgeverij SWP B.V.
ISBN
9789088505225

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 31,00
Bestel het boek bij Blz. vanaf 31,00
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic