De hermetische Gnosis in de loop der eeuwen

0

Hermes Trismegistus (De Egyptische god Thot), was een kosmische religie die op persoonlijke ervaring berustte. De oerwijsheid van Hermes Trismegistus beïnvloedde, zo nam men in de oudheid aan, de inzichten van Mozes en Plato.
In werkelijkheid, zo is door recent wetenschappelijk onderzoek vastgesteld, is de Hermetische literatuur veel later ontstaan binnen een geheim genootschap in Alexandrië waarvan Egyptenaren, Grieken en joden lid waren. Deze `loge' kende verschillende graden van inwijding en rituelen, zoals een doop, een heilig avondmaal en een vredeskus, en vormde de voedingsbodem voor de zeventien traktaten van het Corpus Hermeticum en de Asclepius. Deze geschriften hadden grote invloed op o.a. Pico della Mirandola, Mozart, William Blake, Goethe, Rudolf Steiner, C.G. Jung en J. van Rijckenborgh.
In dit boek schrijven achttien wetenschappelijke onderzoekers op heldere, voor ieder begrijpelijke wijze over de verschillende aspecten van de Hermetische Gnosis en de invloed van deze religie op onze cultuur. Hun bijdragen worden van een inleiding voorzien door de Gnosis-kenner Prof. Dr.G. Quispel.
De Hermetische Gnosis in de loop der eeuwen is een gezaghebbende, zeer leesbare bron over een belangrijke religieuze en artistieke stroming, die nog altijd niet voldoende is onderkend.
Verschenen in
Genre
Religie & Spiritualiteit
Aantal pagina’s
672
Laatste editie
26 september 2003
Uitgeverij
Uitgeverij De Rozekruis Pers
ISBN
9789067322843
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic