Aanpassen! Aanpassen? Aanpassen ...

,

1

In Aanpassen! vertellen Indische Nederlanders van voor de oorlog hoe het hun is vergaan. Wie waren hun ouders, wat deden ze, waar woonden ze in voormalig Nederlands-Indië, hoe was hun leven?
Wat heeft de oorlog met hen gedaan, hoe hebben ze hun weg gevonden in Nederland? En wat bleef er, eenmaal hier, over van hun toekomstdromen?
De tien indringende levensverhalen gaan niet over tempo doeloe, maar schilderen wereldgeschiedenis in persoonlijke kleuren. Ze dragen daardoor bij aan een dieper, universeel inzicht in de directe en indirecte gevolgen van een ingrijpende gebeurtenis als oorlog, zoals de gedwongen keus voor een onbekend vaderland. Wie de verhalen van deze ooggetuigen leest, kan niet anders dan onder de indruk raken van hun overlevingsdrang en hun veerkracht, en zich verwonderen over hun ogenschijnlijk geruisloos integreren.
De verhalen in dit boek zijn een onderdeel van de reizende tentoonstelling Aanpassen! waarin ook de tweede en derde generatie Indische Nederlanders zich uitspreken, in filmbeelden en objecten.
Dat maakt het boek naast een eerbetoon aan, ook een waardevol document vóór ouders, kinderen en kleinkinderen.
Over de auteurs
Vaya Nijhof en Iris Cousijnsen organiseren vanuit de Indische jongerenorganisatie Nasi Idjo activiteiten die bijdragen aan het (her)ontdekken van de Indische identiteit, van toen, nu en later.
In ontmoetingen met jonge en oudere Indische Nederlanders constateerden ze een lacune in het delen van ervaringen, gedachten en herinneringen tussen de verschillende generaties, maar ook in het uitdragen van de Indische identiteit in de huidige samenleving. Aanpassen! is een aanzet tot deze dialoog.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
144
Laatste editie
31 maart 2010
Uitgeverij
Stichting LM Publishers
ISBN
9789460220951
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic