Aanzien van de politiek

0

Bij incidenten en schandalen maken politici en commentatoren zich zorgen over ‘het aanzien van de politiek’. Kennelijk hoort politiek ‘aanzien’ te hebben. Maar wat betekent dat en hoe verdraagt het zich met de kritiek van de laatste jaren op een ‘kloof’ tussen burgers en politiek? Kan en mag democratische politiek eigenlijk wel aanzien hebben, of moet zij juist streven naar maximale gewoonheid en herkenbaarheid?
Dit essay biedt een brede historische verkenning van het imago van de politiek sinds Machiavelli. Het laat zien wat door de tijd heen de betekenis en bedoeling van politiek en aanzien geweest is. Politiek aanzien blijkt maakbaar en tevens een belangrijke kwaliteit _ een functionele fictie.
Het aanzien van de politiek is een kleine studie voor historici, politici, commentatoren en alle andere burgers die het intrigerende fenomeen van de politiek proberen te begrijpen.
Remieg Aerts is hoogleraar politieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij publiceerde eerder het viermaal bekroonde De letterheren. Liberale cultuur in de negentiende eeuw: het tijdschrift De Gids en is medeauteur van Land van kleine gebaren en Geschiedenis van Amsterdam iii: 1813-1900.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
138
Laatste editie
18 mei 2009
Uitgeverij
Bert Bakker
ISBN
9789035134553
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic