Al lachen de tanden, het hart vergeet niets

0

Al lachen de tanden, het hart vergeet niets
Moord en herinnering in Oeganda
Aangrijpend boek over een geteisterd land
Veel Afrikaanse landen proberen op krachten te komen na jaren van tirannie en oorlog. Daarbij zien ze zich geconfronteerd met een groot dilemma: gruwelijkheden uit het recente verleden ongemoeid laten omwille van de vrede, of proberen een catharsis te bereiken door middel van tribunalen en waarheidscommissies. De Oegandezen hebben geprobeerd hun ogen af te wenden van het verleden, maar de waarheid verdween nooit helemaal uit beeld. Eén proces, over de moord op Laki, werd vier jaar lang door Andrew Rice gevolgd. Al lachen de tanden, het hart vergeet niets is zowel een journalistieke thriller als een historisch werk en een portret van het Afrika van nu. Maar vóór alles probeert het boek de vraag te beantwoorden of de mens in het reine kan komen met zijn verleden, en zo ja, hoe. Een onthullend boek over een moord die gaandeweg inzicht biedt in het krachtenspel dat het hedendaagse Afrika nog steeds in zijn greep houdt.
Pushcart Prize-winnaar Andrew Rice, een nieuwe ster aan het firmament van de Amerikaanse onderzoeksjournalistiek, schreef voor onder meer The New York Times Magazine, The New Republic en The Economist. Hij verbleef enkele jaren in Oeganda als onderzoeker van het Institute of Current World Affairs.
‘Af en toe kristalliseert de ervaring van het Afrikaanse continent zich in grote trekken in het verhaal van één land, en wanneer dat verhaal zowel met oprechte bekommernis om de levens van mensen van vlees en bloed als met aandacht voor de historische achtergrond wordt verteld, zijn we een boek over Afrika rijker geworden dat iedereen kan aanspreken. Precies zo’n boek heeft Andrew Rice geschreven.’ The New York Times
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
448
Laatste editie
01 september 2009
Uitgeverij
Nieuw Amsterdam
ISBN
9789046806579
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic