Albrecht en wij

22

Artikelen 1

Een dierentuin in het centrum van Amsterdam worstelt met teruglopendebezoekersaantallen. Gelukkig is daar Edo Morrell, de daadkrachtige directeur met grootseplannen. Als zijn dierentuin de laatste levende neushoorns blijkt te herbergen, staathij voor een gewetenskwestie waarbij elke keuze grote gevolgen heeft.

De samenwerking met de Zuid-Afrikaanse Sariah Malan, overgevlogen als neushoornspecialiste en erg begaan met de bedreigde diersoort, werpt zijn vruchten af. Maar de jacht op de neushoorn overschrijdt landsgrenzen, en zelfs de dierentuin weet de stropers niet buiten de deur te houden. Al snel is stier Albrecht de laatste van zijn soort.

Edo beschouwt dit als een uitgelezen kans zijn dierentuin in de vaart der volkeren op te stuwen. In stilte ontwikkelt hij een serie spectaculaire evenementen met een aftrap in de Amsterdam Arena. Met Sariahs actiebereidheid wenst hij geen rekening te houden.

Terwijl hun gevoelens voor elkaar voorzichtig ontluiken, lopen hun opvattingen over het lot van Albrecht steeds meer uiteen. Niet eerder kwamen humor en de wrange realiteit zo mooi samen in een romandebuut. Van Oord verkent in boeiende scènes het huidige maatschappelijke klimaat. Hoe slechter hetgaat met Albrecht, hoe prangender de vraag wordt of zijn redding alle middelen heiligt,maar vooral: wat zijn die middelen dan? Albrecht en wij is een zeer actuele roman en een droomdebuut van een groot literair talent.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
256
Laatste editie
01 oktober 2014
Uitgeverij
Uitgeverij Cossee
ISBN
9789059365230 , 9789059365247


Artikelen over Albrecht en wij

  Meer artikelen
Bestel dit ebook vanaf  €9,99 bijAdvertentie

Lezersrecensies (8)

Dier en Mens

door: GerritvanMourik 1 like
Het boek “Albrecht en wij” is een hele mooie debuut roman van Lodewijk van Oord.
Heel mooi en intensief geschreven. De schrijver wisselt in het boek 3 hoofdpersonen met elkaar af en doet elke keer vanuit het perspectief van die hoofdpersoon. Dus in de ik vorm.
Hij gebruik het verheel van de...

Brood en spelen

door: Miranda Kanis 1 like
‘Albrecht en wij’ is de mooie debuutroman van Lodewijk van Oord. Met neushoorn Albrecht als kapstok verwoordt hij vanuit drie verschillende ik-figuren - Edo Morell (de directeur van de dierentuin), Sariah Malan (Zuid-Afrikaanse neushoornspecialiste) en Frank Ripa (bestuursvoorzitter van de...

Het dier versus de mens

door: Chris Huinder 1 like
Drie personen vertellen het verhaal waarin het hoofdonderwerp is: hoever mag de mens gaan bij het etaleren van dieren in een dierentuin, een circus, een show?
Directeur Edo Morell van een Amsterdamse dierentuin kampt met teruglopende bezoekersaantallen. Daar moet wat aan gebeuren, vindt hij, een...

Ambitie en financieel gewin versus de natuur

door: Sippie 1 like
Albrecht en wij van Lodewijk van Oord.

Albrecht en wij is voor mij een ware pageturner. Mooi, zult u denken, een pageturner, die wil ik ook hebben. Vergeet dan echter niet dat een pageturner ook zijn nadeel heeft. Of zoals een Cruijffiaanse uitdrukking luidt: "Ieder nadeel heb zijn voordeel."
Deze...

Lodewijk van Oord: Albrecht en wij

door: Harrie 1 like
De laatste neushoorn als marketingconcept...

Albrecht en wij is een uiterst aangenaam lezend boek over wat de laatste neushoorn op aarde blijkt te zijn.
Edo Morell, de uit de filmwereld afkomstige directeur van Artis bedenkt een ambitieus, agressief marketingconcept om zijn noodleidende dierentuin...

Ambitie en botsende idealen

door: Willemina 1 like
Bij de titel denk je niet meteen aan een dierentuin, hoewel er wel een dier op de voorkant staat. Op de eerste bladzijden begrijp je dat wel dat meteen. Ik viel meteen voor het prachtige taalgebruik en de creatieve metaforen. Ik kon in het begin het boek slecht wegleggen, omdat ik steeds...

Verlosser of slachter?

door: Janneke Slabbekoorn 1 like
Edo Morell is directeur van een Amsterdamse dierentuin in nood. In zijn masterplan tot redding van de dierentuin voorziet hij oude ideeën van een nieuw jasje. Zo bedenkt hij Afrika aan de Amstel: een dierentuingedeelte met Afrikaanse dieren. Hij haalt daarom de Zuid-Afrikaanse neushoornspecialiste...

Albrecht en wij

door: Conny Harpe 1 like
Lastig is het om een recensie, als leesliefhebber en amateur, te schrijven over een boek en schrijver die door menigeen als literair talent en droomdebuut wordt omschreven.
Het gaat over het teruglopende bezoekersaantal van de dierentuin Artis in Amsterdam. Hoe maak je het zo, dat de mensen je...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic