Alle mensen bijten

2

Lydia groeit op in een desolaat gezin: moeder is een alcoholist die vooral van Demis Roussos houdt, vader een boekhouder die alleen voor zijn cijfers (en af en toe voor de buurvrouw) leeft. De vier kinderen zijn op elkaar aangewezen.
In stelse bewoordingen beschrijft Vanderstraeten de uitwerking die dat heeft op de werkleijkheidsbeleving van Lydia, als kind, als puber en als jong volwasen vrouw.
Het kind heeft nooit in het reine weten te komen met de zelfmooord van haar broer; vooral niet omdat over dat drama binnen het gezin nooit gesproken kon worden. De scènes waarin dat trauma in uiterst suggestieve taal worden verwoord zijn intens en geconcentreerd.
Op de nonnenschool brengt zij haar puberteit door. Daar ontdekt ze hoe de taal haar kan helpen om deze onappetijtelijke wereld en de vergitigde intimiteit het hoofd te bieden. De verhalen worden grotesk.
Haar contacten met mannen brengen haar ook al geen geluk. Ze wordt ontmaagd door en dikke slager en gedumpt door haar geliefden. De toon waarop die gebeurtenissen worden verhaald is nu eens sardonisch, dan weer satirisch. Zo schuiven komische en tragische poëtische en banale aspecten van het leven voortdurend over elkaar heen.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
06 januari 2005
Uitgeverij
Querido's Uitgeverij BV, Em.
ISBN
9789021484815
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic