Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Altijd acht gebleven

Annie M. G. Schmidt stierf op 21 mei 1995, maar zij zal nog lang een begrip blijven. Haar werk zal haar naam levend houden.

Sinds de oorlog heeft ze in allerlei genres en zowel voor kinderen als voor volwassenen duizenden lichtvoetige teksten geschreven, in een continue produktie van hoge kwaliteit. Elk populair medium heeft een beroep op haar gedaan. Eerst de krant (Het Parool), dan de reclame en de tijdschriften (Margriet, Televizier) en ten slotte de radio, de televisie en het theater.

Tien jaar geleden verscheen Kijk. Annie M. G. Schmidt bij de gelijknamige tentoonstelling in het Theaterinstituut, waarin voornamelijk Schmidts werk voor theater en televisie onder de aandacht is gebracht. Altijd acht gebleven : over de kinderliteratuur van Annie M. G. Schmidt belicht een ander aspect van Schmidt, namelijk dat van schrijven voor kinderen.

Aan de hand van verschillende artikelen wordt de veelzijdigheid van Annie Schmidt in beeld gebracht. 'De mensen zijn wel es verwonderd hoe ik dat kan combineren: kinderboeken, kinderversjes, dat cabaret, die musicals. Voor mij is het allemaal hetzelfde, het is allemaal voor kinderen - 't gaat dan wel es over de erotiek of zo, maar verder is 't voor kinderen van acht, niet ouder,' zei Annie Schmidt in 1975 tegen Ischa Meijer. En in 1990 zei ze in het Utrechts Nieuwsblad: 'De leeftijd die ik zelf altijd gehouden heb is acht. En ik schrijf toch eigenlijk voor mezelf.'

Voor Altijd acht gebleven geeft Karel van het Reve zijn persoonlijke indrukken van Annie M. G. Schmidt en haar werk. Guus Sotemann analyseert de versjes 'Dikkertje Dap' en 'De mislukte fee'. Kees Fens ontsluiert zijn visie op Minoes, een van Schmidts meesterlijke verhalen voor kinderen. Erna Staal neemt Schmidts activiteiten voor de Gouden Boekjes onder de loep. Vertalingen van Schmidts versjes, voornamelijk in het Engels, worden door Bregje Boonstra besproken. Op de mogelijkheden van Schmidts werk voor het onderwijs wordt gewezen door Ed Leeflang. Murk Salverda schrijft over de voornaamste illustratoren van Schmidt: Wim Bijmoer en Fiep Westendorp. En Henk van Gelder ten slotte brengt de activiteiten van Schmidt en Westendorp in de reclame in beeld.

Bovendien is het dankwoord van Schmidt voor de aan haar uitgereikte internationale Hans Christian Andersen-medaille opgenomen. Het rijk geïllustreerde boek wordt afgesloten met uitvoerige bio- en bibliografische gegevens en een register.

Toon details

Schrijf een recensie

Is Altijd acht gebleven het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Boeken van dezelfde auteur

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.

Reageren op Altijd acht gebleven

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.