Altijd weer Auschwitz

,

0

Altijd weer Auschwitz

Een biografische schets, gewijd aan Eva Tas. Zij behoort tot de befaamde eerste groep leerlingen van het Amsterdamse Vossius Gymnasium die een vooraanstaande plaats zullen gaan innemen in het naoorlogse Nederland, en die zij later bij verschillende gelegenheden opnieuw tegenkomt.
Veel medescholieren ziet ze echter nooit meer. Zij worden vergast, onder meer in Auschwitz.

Als studente sluit ze zich aan bij de antifascistische beweging. Tijdens de oorlog verliest ze haar vader. Hij geeft zijn leven om zijn zoon uit de handen van de Duitsers te redden. Maar als Appie, met Eva op de vlucht, wordt neergeschoten, blijkt dat offer tevergeefs.

Met haar pen als wapen staat zij als hoofdredacteur van het Auschwitz Bulletin in de frontlinie van de naoorlogse strijd tegen het fascisme en vóór de joodse kampslachtoffers.

De stichting die haar naam draagt, zet zich in voor auteurs die waar ook ter wereld en op welke manier dan ook worden beperkt in hun vrijheid. Dat was Eva Tas' laatste bijdrage aan haar levensdoel: Nooit meer Auschwitz.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
175
Laatste editie
12 april 2011
Uitgeverij
Azul Press
ISBN
9789490687106
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic