Amandelen voor Franciscus

Amandelen voor Franciscus

1
Rank 2111 Gelezen 2 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 3 Favoriet 0 Recensies 1
Literatuur & Romans   Topics 0
In Amandelen voor Franciscus maakt de lezer kennis met een kant van Franciscus die minder graag belicht wordt door zijn bewonderaars. Met bacchanalen maakt Franciscus - excentrieke zoon van een rijke lakenhandelaar - vrienden in Assisi, het vrouwenlichaam koopt hij met dure stoffen. Hij is ambitieus, wil ridder worden, maar belandt als krijgsgevangene in de kerkers van Perugia. Hij wordt vrijgekocht en pakt zijn oude leventje op. Weer trekt hij ten strijde om zijn adellijke titel te bemachtigen totdat een stem hem vraagt een kapel te restaureren. Zijn vader accepteert niet dat zijn geld hiervoor gebruikt wordt en sleept hem voor het gerecht. Franciscus bekeert zich, breekt met zijn vader en trekt bedelend rond om het Woord te verkondigen. De orde die hij sticht groeit snel, ondanks de strenge leefregels.
Franciscus gaat op missie en tijdens de vijfde kruistocht probeert hij in het hol van de leeuw de koning van Egypte te bekeren en strijd te voorkomen. Er groeit iets bijzonders tussen de twee mannen. De kruisvaarders richten uiteindelijk een bloedbad aan. Franciscus ziet zijn vredesmissie mislukken en verdwijnt. Wanneer Franciscus na bijna een jaar opduikt in het Heilige Land verneemt hij dat zijn orde uiteenvalt. Verzwakt maar vastberaden keert hij terug om iedereen in het gareel te krijgen, gemakkelijk gaat dat niet in het wespennest van de kerk en de orde. Aan de roep de leefregel te versoepelen geeft hij geen gehoor, ook niet wanneer Rome hem onder druk zet. Hij eist van zijn volgelingen volledige overgave, vecht conflicten uit.
Waarom is hij zo verbeten? Wat heeft hij meegemaakt en waar? Welk geheim sleept hij mee? En wie is toch die 'broeder' Jacoba?
De auteur maakt in deze roman dankbaar gebruik van de leemtes in de geschiedschrijving vooral met betrekking tot het verblijf van de heilige in het Nabije Oosten gedurende een klein jaar van zijn leven.
Hans van Hartevelt haalde in 2014 de media met zijn onthullende roman 'De verkwanseling van een kroonjuweel' over de gedwongen onttakeling van de eeuwenoude bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. «Een spannende sleutelroman.» - Bas Blokker in NRC Handelsblad
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
392
Uitgeverij
Uitgeverij In De Knipscheer B.V.
Laatste editie
26 november 2018
ISBN
9789062656172
+
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,00
E-book prijsvergelijker
Advertentie

Lezersrecensies (1)

Praatjes vullen gaatjes

door: maxima 1 like
Achthonderd jaar geleden trok Franciscus van Assisi tijdens de Kruistochten naar Damiate en had daar een ontmoeting met sultan Malek Al-Kamil. Over deze ontmoeting is weinig bekend, net als over zijn verder verblijf in het Midden-Oosten. Hans van Harteveld vult de leemten op. Hij kijkt met...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook