Arthur, koning van een nieuwe wereld

0

Huub Oosterhuis
Arthur
Koning van een nieuwe wereld

`Ooit gehoord van een koning
die Arthur heette, en van zijn
beeldschone vrouw Guinevere
en van zijn ridder en vriend
Lanceloet, en diens zoon
Galahad met de lichtblauwe ogen?

Ik ga ze bezingen, die mensen.
Naar wat hen bezielde, hun angsten
en liefdes, ben ik al meer dan
dertig jaar ongeduldig op zoek.

Misschien dat je zegt
ik ken ze,
ze wonen hier om de hoek.

Zo begint Arthur, een episch gedicht over een nieuwe wereld.

Het was de dichter Chrétien de Troyes die, in de 12e eeuw, de wijdverbreide mondelinge verhalen over de legendarische Keltische `koning Arthur uit de 5e eeuw, verwerkte in vijf romans en er wereldliteratuur van maakte.
Frits van Oostrom, hoogleraar middeleeuwse literatuur: `In heel Europa schreven middeleeuwse dichters (van Portugese tot Noorse, zelfs Jiddische) naar zijn voorbeeld nieuwe Arthurromans; een traditie waarop tot op vandaag de dag auteurs, librettisten en scenarioschrijvers met nieuwe creaties voortborduren.

Arthur, koning van een nieuwe wereld is zo n nieuwe creatie. Is Arthur in deze versie een `messiaanse gestalte, een heiland? En hoe wordt de Graal geïnterpreteerd? In het laatste deel vindt er `een evenement plaats dat het begin wordt van een nieuw tijdperk. De laatste hoofdstukken van deze 21e-eeuwse Arthurroman zijn niet ontleend aan oude Keltische en middeleeuwse bronnen. Hier begint een nieuw groot verhaal. Daarin wordt een lied over de nieuwe wereldstad gezongen.
Verschenen in
Genre
Poëzie
Laatste editie
18 december 2013
Uitgeverij
Have, Ten
ISBN
9789025903343 , 9789025903336
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic