Autoriteit

11

Artikelen 1

Met autoriteit loopt er vandaag de dag heel wat verkeerd. Politiek en religie zijn hun geloofwaardigheid kwijt en ouders hebben geen controle over het gedrag van hun kinderen. In dit boek bevraagt Paul Verhaeghe de manier waarop autoriteit functioneert, waarom er tegenwoordig zo weinig waarde aan autoriteit wordt gehecht en wat daarvoor een alternatief kan zijn.
Autoriteit functioneert altijd op grond van een bron buiten haarzelf. Eeuwenlang was die bron het patriarchaat. Vandaag is het geloof daarin verdwenen, met als gevolg dat autoriteit afglijdt naar pure macht. De geschiedenis leert dat dit geen goed idee is.
Verhaeghe zoekt en vindt een nieuwe invulling: in de groep, die een individu of instelling autoriteit verleent – van ouderverenigingen, burgergroepen tot aandeelhoudersvergaderingen. Deze verschuiving is volop bezig in opvoeding en onderwijs, politiek en economie en leidt tot mooie resultaten. Herstelpogingen van de vroegere autoriteit daarentegen zijn tot mislukken gedoemd en worden pure machtsuitoefeningen. Als maatschappij staan we op een wissel: richting macht of richting nieuwe autoriteit.

Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Laatste editie
08 september 2015
Uitgeverij
De Bezige Bij
ISBN
9789023492917 , 9789023492818


Artikelen over Autoriteit

Non-fictie neemt het over
23 september 2015 1 like
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,99 Bestel het ebook bij Libris voor 14,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,99 Bestel het ebook bij Blz. voor 14,99
bestellen
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersAdvertentie

Lezersrecensies (3)

Autoriteit

door: Musquito (Lindsay Cornette) 1 like
Een boeiend boek over autoriteit en hoe maatschappijen een slingerbeweging maken. Je komt tot een aantal inzichten waarom de democratie ook niet perfect is.
ebook

Hoop

door: Ellen IJzerman (prowisorio) 1 like
Autoriteit van Paul Verhaeghe bevat veel overpeinzingswaardige informatie over miraculeus veel onderwerpen. Hoewel de eerste vier delen zich nog wel tot het onderwerp van de titel beperken, waaiert Verhaeghe vervolgens breed uit: economie, democratie, positie van de vrouw, en de organisatie van...

Mobiliserend

door: Wim Chielens 1 like
Autoriteit is een boek dat je tot het verbluffend inzicht brengt, dat onze huidige democratie failliet is. Politici mogen met de allerbeste bedoelingen het beste willen voor "het volk", ze vertegenwoordigen nauwelijks datzelfde volk en ze hebben het ook maar heel beperkt nog voor 't zeggen. Wie de...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic