Béatrix en Constantijn

, , ,

0

Béatrix en Constantijn
De briefwisseling tussen Béatrix de Cusance en Constantijn Huygens, 1652-1662
Dat de diplomaat en dichter Constantijn Huygens een intieme band had met de Lotharingse hertogin Béatrix de Cusance, is maar weinigen bekend. Hun bewaard gebleven, meeslepende briefwisseling verschijnt nu voor het eerst integraal in druk.
Nadat zijn vrouw Suzanna van Baerle – zijn Sterre – in 1637 was overleden, was Constantijn Huygens (1596-1687) ontroostbaar. ‘Of droom ick, en is ’t nacht, of is mijn’ Sterr verdweenen?’, zo begon hij zijn beroemdste gedicht: ‘Ick waeck, en ’t is hoogh dagh, en sie mijn’ Sterre niet.’ Maar hij herstelde en vond troost bij zijn kinderen, op zijn geliefde Hofwijck – en in zijn omgang met Béatrix de Cusance (1614-1663). Met Béatrix, die bekendstond als een van de mooiste en intelligentste vrouwen van haar tijd, onderhield de dichter tien jaar lang een briefwisseling, die zich nog altijd laat lezen als een spannend en ontroerend verhaal van een opwindende vriendschap.
--------------------------------------------------------------------------------
Over de auteur(s):
Ineke Huysman (1961) heeft cultuurwetenschappen gestudeerd en is ICT-coördinator bij het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Zij schrijft momenteel de biografie van Béatrix de Cusance.
Rudolf Rasch (1945) is musicoloog en als docent en onder-zoeker verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde onder andere Driehonderd brieven over muziek (2007), de muzikale correspondentie van Constantijn Huygens.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
327
Laatste editie
07 november 2009
Uitgeverij
Boom
ISBN
9789085068198
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic