Bekentenissen uit de Bunker

,

3

De Bunker is de bijnaam van de zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, waar alle grote processen plaatsvinden die een zeker veiligheidsrisico met zich meebrengen. Het gebouw werd in 1977 als rechtbank in gebruik genomen en vanaf het allereerste proces tegen ‘de Hakkelaar’ was Peter Elberse, ervaren misdaadverslaggever van het ANP, hierbij aanwezig. Hij volgt en verslaat alle processen in de Bunker, waaronder de bekende zaken tegen Mohammed B., de Hell’s Angels, de Hofstadgroep en recentelijk Willem Holleeder.

In Bekentenissen uit de Bunker schotelt Elberse de lezer geen feitelijke verslagen van deze zaken voor, maar belicht hij op anekdotische wijze de aspecten ervan die de televisiekijker en krantenlezer ontgaan. Hij ‘bekent’ hoezeer hij geïntimideerd was door het gedrag van de Angels, hoe hij Holleeder probeert te doorgronden en tracht de publieke fascinatie voor diens persoon te begrijpen, en hij beschrijft hoe hij veronderstelt dat Mohammed B. zich moet hebben gevoeld in een rechtbank die hij niet erkent.

De impressies van Elberse laten de menselijke kant van de Bunker zien, geïllustreerd met unieke en rake observaties van rechtbanktekenaar Aloys Oosterwijk, die bekent is van zijn werk voor AD en Panorama

Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Laatste editie
20 november 2008
Uitgeverij
de Fontein
ISBN
9789026125423

Hebban recensie

    Jannelies Smit Hebban Recensent

Hoe leuk het soms kan zijn in de rechtbank

door Jannelies Smit op 08-12-2008

Peter Elberse is een bevlogen misdaadjournalist. Hij schreef al eerder een prima boek over de paskamermoord (2003) maar dit boekje, verluchtigd met bijzondere tekeningen van Aloys Oosterwijk, is geheel gewijd aan rechtzaken die hij meemaakte in de Bunker, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam.
Natuurlijk zijn de zaken die behandeld worden in de Bunker niet leuk. Ik hoef hier alleen maar de...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic