Belgie

0

België. Een geschiedenis van het gewone volk, en van zijn koningen geeft een geïllustreerd overzicht van bijna tweehonderd jaar leven van de Belgen. Hun verwachtingen, percepties, levensstijl, koopkracht, hygiëne en gezondheid worden onder de loep genomen, met de politieke gebeurtenissen als achtergrond. Dit boek evoceert een 'Belgische' mentaliteit en identiteit als een vorm van gemeenschappelijk denken en voelen, met aandacht voor de golfbewegingen van toenadering en afstoting tussen de verschillende bevolkingsgroepen.
Zo passeert de Witte Mars, uiting van gezamenlijke verontwaardiging, de revue, zo zien we dat zowel Vlamingen als Walen op straat kwamen tijdens de Schoolstrijd, maar ook dat ze bijvoorbeeld beiden kampioenen zijn in verwoed spaarzegels verzamelen en kortingsbonnen uitknippen. Maar we weten ook dat dat beide bevolkingsgroepen volkomen tegengesteld reageerden op de Koningskwestie, dat er geen echt natiegevoel is en dat een vergelijking van hun beider 'Grootste Belg'-lijstjes verrassende verschillen vertoont - het feit dat die verkiezing is opgesplitst, spreekt overigens boekdelen. België is meer dan een fascinerend land, en dat heeft niet weinig te maken met zijn inwoners.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
224
Laatste editie
10 september 2009
Uitgeverij
Van Halewyck
ISBN
9789056179236
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic