Bevochten recht

0

Bevochten recht
Politieke besluitvorming rond de wetten voor oorlogsslachtoffers
Hinke Piersma
In Bevochten recht volgt Hinke Piersma de politieke debatten die vooraf gingen aan de uitkeringswetgeving voor oorlogsslachtoffers. Arbeidsongeschikte verzetsstrijders en zeelieden hadden vlak na de oorlog het recht op een buitengewoon pensioen toegekend gekregen, terwijl andere groepen oorlogsslachtoffers nog lange tijd waren aangewezen op de gemeentelijke sociale diensten. Met het verstrijken van de tijd ontstonden er heftige debatten over de rechtvaardigheid van dit beleid.
Bevochten recht geeft een intrigerende inkijk in deze lange en emotionele strijd tussen oorlogsslachtoffers en een regering die de hand op de knip wilde houden. Tweede Kamerleden, lobbyisten en bewindvoerders speelden een machtspel waarvan de inzet over veel meer ging dan alleen geld: uiteindelijk draaide het om erkenning, de verwerking van het verleden, en de vraag hoe ver de verantwoordelijkheden van de overheid moesten reiken in een steeds breder uitdijende verzorgingsstaat.
Over de auteur
Hinke Piersma is historicus en verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Zij promoveerde in 2005 op De drie van Breda. Duitse oorlogsmisdadigers in Nederlandse gevangenschap 1945- 1989. Tevens is zij de auteur van Op oorlogspad. Jaap le Poole, verzetsman voor het leven (2006) en Doodstraf op termijn. Nederlandse Nacht und Nebel-gevangenen in kamp Natzweiler (2006).
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
348
Laatste editie
18 juni 2010
Uitgeverij
Boom
ISBN
9789085069508
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic