Bjarne Riis

0

Wie in het najaar van 1995 een bezoek bracht aan Denemarken, kon de dubbele ii nauwelijks ontwijken. Net als op de berghellingen van de Alpen en de Pyreneeën stond de naam in grote letters op het asfalt gekalkt: Riis.
De Deen Bjarne Riis was derde geworden in de Tour de France en had het hele land op z’n kop gezet. Een jaar later zou de euforie overslaan naar Duitsland toen hij in het shirt van Team Telekom met hulp van ploegmaats Jan Ullrich en Erik Zabel de gele trui definitief op het podium in Parijs mocht aantrekken. Denemarken stond in de zomer van 1996 op z’n kop. Riis leek een bekende popster en bijna net zo populair als het Deense koningshuis.
Na beëindiging van zijn actieve carrière keert Riis als manager en ploegleider terug in de sport. Zijn team CSC moet met zuivere prestaties, moderne trainingsmethoden, grote motivatie en sterke persoonlijkheden triomfen boeken en het wielrennen naar grote hoogten voeren. Er worden inderdaad grote successen geboekt. Maar helaas zijn er ook dopinggevallen.
Pas in 2007 geeft Riis toe de Tour van 1996 met behulp van doping te hebben gewonnen. Lang ging hij verdachtmakingen uit de weg en heeft ook keihard gelogen. Nu rekende hij met die leugens af, maar waren er wederom grote krantenkoppen. Desondanks blijft Riis zijn modern geleide, professioneel ogende wielerteam leiden. Met SAXObank als sponsor is zijn team ook succesvol.
In dit boek vertelt Riis over zijn persoonlijke en sportieve levensloop die in veel aspecten een toonbeeld van de wielersport van de tachtiger en negentiger jaren is. Hij neemt geen blad voor de mond, ook niet over doping. Het is niet slechts een verhaal van een getalenteerde sporter die voor succes naar de doping greep. Het is ook een verhaal van een man die van zijn fouten heeft geleerd.
De hoogtijdagen van Team T-Mobile begonnen met de komst van Bjarne Riis. In 1996 wint Riis in het shirt van het Duitse team de Tour de France met in zijn equipe Jan Ullrich en Erik Zabel. Duitsland staat op z’n kop en niet in het minst Denemarken. Vier jaar later hangt Riis zijn fiets aan de wilgen, maar keert vrij snel terug in het peloton als Teambaas van het team CSC (en later Saxo-Bank). Op het hoogste niveau in de wielersport.
In 2007 legt Bjarne Riis een bekentenis af. De Tour van 1996 heeft hij gewonnen met behulp van doping: EPO. Als Teambaas werkt hij met sterke persoonlijkheden, voert een uitgebalanceerd trainingsprogramma door, hecht veel waarden aan teamverband en intelligente wedstrijdstrategie. Sportieve prestaties zonder doping om daarmee een geloofwaardige wielersport neer te zetten zijn steeds zijn doel.
Met hulp van de bekende Deense sportjournalist Lars Steen Pedersen heeft Bjarne Riis zijn wielerleven in dit boek weergegeven. Een wielercarrière met bergen en dalen. Riis komt in dit boek over als een goednadenkende man. Iemand die niet om de donkere perioden van zijn carrière heen gaat en die bereid is van zijn fouten te leren.
Verschenen in
Genre
Lifestyle & Vrije tijd
Aantal pagina’s
304
Laatste editie
30 maart 2012
Uitgeverij
Sportliteratuur Uitgeverij
ISBN
9789460210075

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,95
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic