Broedvogels van Drenthe

0

Drenthe heeft een bijzondere broedvogelbevolking. Op minder dan een tiende van het Nederlandse grondgebied broedt driekwart van de Nederlandse Paapjes, meer dan de helft van de Grauwe Kiekendieven en eenderde van alle Wulpen. Dat heeft te maken met de kenmerken van het Drentse landschap: het landelijke karakter, de heidevelden en hoogvenen, de afwisseling van bosrijke streken en open gebieden. Dit boek beschrijft de samenstelling van de Drentse broedvogelbevolking en maakt duidelijk hoe deze samenhangt met het landschap. Het bespreekt ook de veranderingen in de broedvogelstand, positieve en negatieve. Terwijl de Appelvink en de Boomklever Drenthe veroverden, was de Kemphaan bezig zijn laatste Drentse broedplaats te ontruimen en verdwenen stilaan steeds meer Nachtzwaluwen en Patrijzen. Voor het behoud van de soorten die het moeilijk hebben, worden maatregelen gesuggereerd.

Naast hoofdstukken gewijd aan deze themaÕs, bevat het boek een overzicht waarin van iedere broedvogelsoort het aantal broedparen, de verspreiding, het biotoop en de aantalsontwikkeling wordt besproken. Heldere verspreidingskaarten in kleur en een groot aantal diagrammen en tabellen verduidelijken de gegevens. Al bladerend valt er veel te genieten, ook dankzij de prachtige vogeltekeningen en de kleurenfotoÕs van Drentse vogels en Drentse landschappen.

Verschenen in
Laatste editie
03 december 1996
Uitgeverij
Koninklijke Van Gorcum b.v.
ISBN
9789023231813

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic