Broers

28

Top25's 2
Een grootse familieroman in de traditie van Het lot van de familie Meijer en De Wertheims

Eén familie, vier generaties, met in elke generatie twee broers. Dat is de ruggengraat van het indrukwekkende verhaal over de familie Bindel. Broers vertelt de geschiedenis van een bloedlijn van Russisch-joodse mannen, verbonden door hun afkomst, verscheurd door de verschrikkingen van Europa in de negentiende en twintigste eeuw. Deze monumentale roman maakt de lezer deelgenoot van het wel, maar vooral ook het wee dat steeds twee broers in vier opeenvolgende generaties heeft getroffen. De reis voert langs de pogroms in Odessa, de concentratiekampen Buchenwald en Auschwitz, de `psychiatrische afdelingen van de laattwintigste-eeuwse Russische ziekenhuizen, de Engelse mijnwerkersstreek en uiteindelijk Israël. Steeds opnieuw moeten de opeenvolgende broers ieder voor zich hun eigen keuzes maken hoe te leven volgens de (joodse) erfenis die hun vaders, grootvaders en overgrootvaders aan hen hebben doorgegeven.

Broers is een magistraal verhaal over krachtige familiebanden, gesterkt door de diepgewortelde wil tot overleven, liefde, loyaliteit en moed. De wereldgeschiedenis krijgt een gezicht in de alledaagse, maar onvergetelijke personages. Bernice Rubens creëert een wereld waar je tot op de laatste pagina in meegezogen wordt.

Bernice Rubens (1928-2004) was een Litouws-joodse schrijfster en Booker Prize-winnares. Haar romans werden veelvuldig vertaald en verfilmd. Met deze heruitgave van haar klassieker Broers is haar werk sinds lange tijd weer in het Nederlands verkrijgbaar.

`Een uitzonderlijke prestatie.
The Times

`Broers is een indrukwekkend boek, krachtig verteld en constant van toon, een grondige oefening in reflectie voor iedereen die in vrijheid geboren is.
Financial Times

`Fascinerend en angstaanjagend.
London Evening Standard
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Vertaald door
Lucie Bartel
Laatste editie
17 februari 2014
Uitgeverij
Prometheus
ISBN
9789022976654 , 9789044625554 , 9789044625561
Advertentie

Lezersrecensies (2)

Aanrader

door: K.G. 2 likes
Prachtig boek. Zeker als je van geschiedenis houdt. Het wordt verteld in 4 generaties van broers. Veel ellende en ook genegenheid.

Broers Bernice Rubens*****

door: Claar van Lieshout 1 like
We gaan naar het getto in Odessa 1825, het jaar waarin tsaar Nicolaas1 (die de hele “Russische aarde jodenvrij” wilde maken want het zijn “regelrechte bloedzuigers”) in Moskou de troon bestijgt. We vieren de geboorte van twee- Joodse-jongens. Benjamin en zijn neefje Reuben meer nog dan door...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic