9789023256236

Buigen onder de storm. Philip Mechanicus - Verslaggever tot in de dood 1889-1944

1
Rank 7234 Gelezen 1 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 2 Favoriet 1 Recensies 0
Non-fictie   Topics 0

Philip Mechanicus (Amsterdam 1889 - Auschwitz-Birkenau 1944) was voor de oorlog een beroemd journalist, wiens carrière na de Duitse inval eindigde met zijn verwijdering van het Algemeen Handelsblad. Toch zou hij zijn grootste prestatie pas daarna leveren, tijdens zijn anderhalf jarig verblijf in Durchgangslager Westerbork. In schoolschriftjes, die behoedzaam het kamp werden uitgesmokkeld, schreef hij er onder zware omstandigheden het dagboek In depot, een van de meest indrukwekkende egodocumenten uit de Tweede Wereldoorlog. ‘Ik heb het gevoel alsof ik als officieel reporter een schipbreuk versla,’ omschreef hij zelf zijn gedwongen internering in dit voorportaal van de hel.
Na Westerbork werd Mechanicus via Bergen-Belsen naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd, waar hij in oktober 1944 werd doodgeschoten.

Mechanicus’ leven weerspiegelt de bewogen geschiedenis van zijn tijd. Hij was afkomstig uit de arme Jodenbuurt van Amsterdam. Aangeraakt door de sociaaldemocratie, waar hij als onafhankelijke geest al snel weer van vervreemde, ontwikkelde hij zich door zelfstudie tot journalist.
Via Het Volk en twee bladen in Nederlands-Indië kwam hij in 1920 bij het Algemeen Handelsblad terecht. Hij was een pionier in het verslaan van de ontwikkelingen in de Sovjetunie en in Palestina. Zijn scherpe analyses van het opkomende nazisme geven een wrange dimensie aan zijn eigen lot.

In Buigen onder de storm beschrijft journalist Koert Broersma op basis van diepgaand onderzoek en gesprekken met tientallen getuigen het bijzondere leven van Philip Mechanicus. Deze uitgebreide en geheel herziene uitgave bevat tal van nieuwe, recente onderzoeksresultaten en niet eerder gepubliceerde dagboek- en brieffragmenten.

Genre
Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
260
Laatste editie
17 april 2019
ISBN
9789023256236
+
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 23,95
E-book prijsvergelijker
Advertentie