Burgerzin en soldatengeest

0

Burgerzin en soldatengeest
De relatie tussen volk, leger en vloot 1832-1914
Vanzelf is het nooit gegaan, de omgang van de land- en zeestrijdkrachten met het volk, en omgekeerd. Burgerzin en soldatengeest beschrijft deze moeizame relatie vanuit het perspectief van de officieren in de periode voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.
In de lange jaren van relatieve vrede tussen de Belgische Opstand en de Eerste Wereldoorlog hield het Nederlandse officierskorps zich intensief bezig met de vraag hoe de relatie met het volk kon worden verbeterd. Tijdens de felle debatten, waarin ook de verhouding met de politiek en de dienstplicht aan de orde kwamen, bleken de officieren bepaald geen eensgezind conservatief bolwerk te vormen. Het overkoepelende thema van de discussie was de zoektocht naar het juiste midden tussen de drang tot verburgerlijking van het leger en de noodzaak tot behoud van de militaire eigenheid.
--------------------------------------------------------------------------------
Over de auteur(s):
Ben Schoenmaker is verbonden aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Zijn publicaties bestrijken het terrein van de Nederlandse militaire geschiedenis in de negentiende en twintigste eeuw.
--------------------------------------------------------------------------------
Ook van de auteur(s):
Het officierskruis[dec. 2006]
Plein 4[nov. 2006]
Officieren aan het woord[dec. 2007]
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
505
Laatste editie
17 juni 2009
Uitgeverij
Boom
ISBN
9789085067085
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic