Callsign Nassau

,

0

De val van het IJzeren Gordijn noch bezuinigingen hebben een einde kunnen maken aan het Korps Commandotroepen, het meest tot de verbeelding sprekende onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht. Dit boek beschrijft de krijgshaftige geschiedenis van de 'groene baretten'.

In 1942, in het holst van de Tweede Wereldoorlog, begonnen 48 Nederlandse militairen in Schotland aan de loodzware Commando Basic Training. Slechts 25 cursisten ontvingen het felbegeerde brevet met bijbehorende groene baret. Het was het begin van een roemrucht korps, dat in de tientallen jaren die volgden werd uitgebouwd tot een eenheid die zich kan meten met buitenlandse afdelingen van de zogeheten Special Forces.

Wat en wie zijn de Nederlandse commando's en wat doen zij? Waarom heeft Nederland ook na 1989 Special Forces gehouden, wat zijn hun taken, wat is hun toegevoegde waarde en vooral, hoe veranderde hun taakstelling tussen 1989 en 2012? Dit boek heeft bijzondere aandacht voor het continue spanningsveld tussen de verwachtingen die men van het Korps Commandotroepen heeft gehad, en de daadwerkelijke inzet van het korps. Dit laatste aspect, die daadwerkelijke inzet, doorgaans ver buiten de landsgrenzen, komt aan bod in gedetailleerde operationele analyses.

Over de auteur(s):
De auteurs zijn verbonden aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
336
Laatste editie
24 maart 2012
Uitgeverij
Uitgeverij Boom
ISBN
9789461056719
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic