China en de Nederlanders

,

0

Dat onze banden met China veel verder gaan dan thee, de afhaal, het familieservies of confectiekleding, blijkt uit de rijk gevulde annalen van onze vaderlandse geschiedenis. China is veel minder vreemd voor ons dan we misschien zouden vermoeden. Onze gedeelde ondernemingslust is de basis geweest voor een relatie die ver teruggaat en nog altijd bestaat.
Sinds de Enkhuizenaar `Dirk China' in 1584 als eerste Hollandse zeeman China bezocht, bestaan er (handels-)contacten tussen Nederlanders en Chinezen. In de 17de eeuw waren de Nederlanders zelfs enige tijd de baas op het eiland Formosa, het huidige Taiwan.
Na meer dan vierhonderd jaar zijn de betrekkingen tussen Nederland en China in de laatste decennia alleen maar inniger geworden. Onproblematisch was de verhouding echter nooit; gevoeligheden, cultuurverschillen, maar tegelijkertijd ook bewondering en begrip spelen tot op de dag van vandaag een cruciale rol in de relatie tussen het 'Rijk van het Midden' en de 'Chinezen van Europa'.
China en de Nederlanders is gebaseerd op Tribuut aan China, de studie die prof. Blussé in 1989 schreef naar aanleiding van het voorgenomen koninklijk bezoek aan China.
De stormachtige ontwikkelingen in de Nederlands-Chinese betrekkingen sinds 1989 worden in het laatste hoofdstuk beschreven door Floris-Jan van Luyn.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
255
Laatste editie
12 juli 2008
Uitgeverij
Uitgeverij Walburg Pers B.V.
ISBN
9789057305450
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic