Communautaire geschiedenis van België

0

Legt de ontwikkeling van de Belgische federale staat zo toegankelijk mogelijk uit.
Schept helderheid in de groei van een haast onontwarbaar bestuurlijk kluwen.

België, in 1830 een simpel land, is vandaag een haast onontwarbaar bestuurlijk kluwen. Moest dat zo nodig, die Gemeenschappen, dat Hoofdstedelijke Gewest, die decreten en wetten, die taalgrens en faciliteitengemeenten? Ja, oordeelt Marc Platel, de vorming van de communautaire staat was geen politieke gril.

De breuklijn Frans versus Vlaams leidde tot de Taalwetten. Het Schoolpact kwam tussen in de tegenstelling tussen katholiek en liberaal. Rijk Wallonië tegenover arm Vlaanderen werkte de Gewestvorming in de hand. En dan waren er nog de spanningen in de hoofdstad... Marc Platel laat zien hoe de vier uitgesproken Belgische tegenstellingen niet onbeantwoord konden blijven...

Vandaag, na vijf staatshervormingen, is het Belgische staatsmodel zo ingewikkeld, dat de Belg er niets meer van begrijpt. Dit boek legt de ontwikkeling van de Belgische federale staat zo toegankelijk mogelijk uit met onder meer een twintigtal schema's. Want de burger moet de geschiedenis van zijn land kennen, wil hij zich betrokken voelen.

De Belgische politiek was dertig jaar lang dagelijkse bezigheid voor MARC PLATEL, als Wetstraatverslaggever voor de BRT-radio, als politiek hoofdredacteur van Het Belang van Limburg en als directeur van de studiedienst van de toenmalige Volksunie.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
256
Laatste editie
17 januari 2006
Uitgeverij
Davidsfonds
ISBN
9789058262783
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic