Daders

3

Een van de vele onbeantwoorde vragen rond de holocaust is: hoe konden zoveel mensen zich tot massamoordenaars ontpoppen? Het merendeel leed niet aan een psychopathologische storing. De meeste van hen waren vriendelijke huisvaders en doorsneeburgers – heel normale mensen. Toch bleken ze tijdens de Tweede Wereldoorlog in staat dingen te doen waarvan ze in andere tijden en onder andere omstandigheden zouden gruwen. In Daders onderzoekt Harald Welzer de omstandigheden en voorwaarden waaronder gewone mensen genocide kunnen plegen – tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook in Rwanda en Bosnië. In Daders laat hij zien dat de bereidwilligheid te doden aangeleerd kan worden. Dat het denken in abstracte begrippen als ‘de vijand’, ‘het jodendom’ of ‘de moslims’ daarbij een cruciale rol speelt, is een van de belangrijkste lessen die dit boek ons leert. Welzer laat echter ook zien dat niet iedereen zich daardoor laat beïnvloeden.
Verschenen in
Oorspronkelijke titel
Täter. Wie aus ganz normalen Menschen Massenmörder werden
Genre
Geschiedenis & Politiek
Vertaald door
Corry van Bree
Laatste editie
13 oktober 2006
Uitgeverij
Ambo/Anthos B.V.
ISBN
9789041410719

Hebban recensie

    Jean-Paul Colin Hebban Recensent

Wreedheid van de holocaust

door Jean-Paul Colin op 15-11-2006

Waar komt de haat voor een ander ras vandaan? Wat beweegt iemand om onschuldige mensen zonder enig pardon te executeren? Anders gesteld: hoe worden heel normale mensen massamoordenaars? De Duitse auteur Harald Welzer (1958) probeert deze gruwelijkheden te verklaren. De hoogleraar, die zich verdiept in het thema oorlog en herinnering, denkt in zijn onlangs verschenen boek Daders  de sleutel te...


Lezersrecensies (1)

door: Nynke Schaap-4100 1 like
Ik heb deze recensie geschreven in opdracht van school en heb hierbij gebruik gemaakt van de recensie van Jean-Paul wat u wellicht kunt terug lezen.

‘Daders verheven hun misdaad tot norm’, is één van de schrikbarende en tot denken aanzettende opmerkingen van Welzer in zijn boek, Daders, dat in...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic