Darwins dierentuin

0

Hoe is leven ontstaan uit niet-leven? Waarom valt een mannetjes zee-olifant duizend kilo af tijdens het paringsseizoen, heeft een Jan van Gent blauwe poten, bouwt een koekoek niet gewoon zelf zijn nest, hebben pauwen zon belachelijk lange staart? Nooit eerder zijn in één keer zoveel geheimen van de natuur ontsloten dan door Charles Darwins ontdekking van de evolutie. Nu, 150 jaar nadat Darwin zijn vondst wereldkundig maakte met The Origin of Species (1859), is de evolutietheorie niet meer weg te denken uit de wetenschappen, en al evenmin uit ons dagelijks denken en taalgebruik.

Speciaal voor Darwins jubeljaar (150 jaar sinds The Origin en 200 jaar sedert Darwins geboorte) en met een goed gericht oog op het thema van de Boekenweek 2009 heeft bioloog en wetenschapsjournalist van de Volkskrant Marcus Werner Darwins dierentuin. Een panorama van de evolutie geschreven. Het boek geeft een compleet overzicht van alle belangrijke evolutionaire ontdekkingen (vanaf Darwins reis met de Beagle tot het darwinisme in het hedendaags lab), rekent af met hardnekkige clichés (want dieren en planten zijn niet perfect aangepast aan de natuur, de evolutie gaat nergens heen en de mens is geen einddoel), en presenteert tegelijk een onverwacht persoonlijk beeld van Darwin zelf. De aanblik van een pauwenveer maakt me misselijk, schreef hij ontsteld in een brief. De vraag wat de zin van deze onhandige sleep zou kunnen zijn, bracht hem op zijn andere grote ontdekking: de seksuele selectie.

Darwins dierentuin is een geestig, kleurrijk en zeer onderhoudend boek. Werners passie voor de biologie is aanstekelijk, en zijn journalistieke aanpak maakt zowel oude als nieuwe inzichten bereikbaar voor een groot publiek: eindelijk het ware verhaal!
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Laatste editie
30 april 2013
Uitgeverij
Historische Uitgeverij B.V.
ISBN
9789065544209
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic