Dat was dat

0

Is het waar wat ze zeggen
dat ik in volle wapenrusting uit je hoofd stapte
en mijn eerste woord 'ten aanval' was?

Afrekenen in gedichten, het lijkt een absurde combinatie –– en dat is het ook. Maar Dat was dat gaat verder dan bevreemding alleen. Anneke Claus herschept haar idioom. Ze zoekt de grenzen met proza en theater op, sneert en fleemt in één beweging.

De dichteres: 'Ik geloof niet in pure poëzie. Gezien de geschiedenis van het genre moet je concluderen dat een dichter zowel muzikant als verteller, prediker en acteur is. Die verschillende rollen liggen mij prima. Ik ben het eerlijkst als ik lieg.'

Anneke Claus (1979) is schrijver en performer. Haar goed ontvangen debuut BONZAI! verscheen in 2005. Het jaar daarop kreeg ze het Belcampo Stipendium toegekend en volgde het absurdistische stemmenspel Kogels zijn woorden / woorden zijn kogels (bij Stichting Philip Elchers).

Claus is regelmatig te zien op festivals en literaire podia.

De pers over Anneke Claus:

'Een sterk debuut [...] dat getuigt van een pittige natuur.' (Stijn Ekkers over BONZAI!, VPRO met Boeken)
'BONZAI! van Anneke Claus is een bundel die je het best kunt lezen met een solide technodreun op de achtergrond.' (Yvonne Broekmans, Meander Magazine)
'Anneke Claus, een jongedame met een vaardige pen en een opmerkelijk scala vreemde stemmen in haar hoofd.' (Joep van Ruiten, Dagblad van het Noorden)

Verschenen in
Genre
Poëzie
Aantal pagina’s
63
Laatste editie
21 oktober 2008
Uitgeverij
Uitgeverij Passage
ISBN
9789054521938
Advertentie

Lezersrecensies (1)

De stem van Claus

door: Ezra de Haan

Sommige auteurs hebben een uniek stemgeluid. Iemand die ooit Lucebert, Buddingh’ of Campert heeft horen voordragen, kan nooit meer hun gedichten lezen zonder aan die markante stem of voordracht te denken. Klemtoon en ritme worden voor de eeuwigheid vastgelegd. Anneke Claus is een dichter die dat...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic