De Avonturen van Alice in Wonderland / Achter de Spiegel en wat Alice daar aantrof

,

33

Spots 1 Top25's 5
Carrolls Alice in Wonderland (1865) is met het vervolgdeel Achter de Spiegel (1871) uitgegroeid tot een twee-eenheid. Het dubbelboek is de nonsensklassieker bij uitstek, zowel in de kinderliteratuur als in die der volwassenen. Misschien is het wel het enige kinderboek dat het tot de volwassenencanon heeft geschopt. In het Engels is het boek altijd leverbaar; in vrijwel alle landen bestaat er een niet-aflatende stroom van vertalingen (om nog maar te zwijgen van toneelversies en verfilmingen en steeds weer nieuwe illustratoren). Het is nooit stil geworden rond Alice.

Martin Gardner voorzag Alice van uitgebreide aantekeningen, die inmiddels al bijna even klassiek zijn geworden als het werk zelf. Zijn commentaar, waarin gebruikgemaakt wordt van alle deskundigheid die er inzake Carroll en diens werk bestaat, verrast door zijn aardsheid en liefdevolle aandacht voor details. Wat voor weer was het in werkelijkheid op die mooie mythische dag (4 juli 1862) toen een eerste mondelinge versie van de avonturen van Alice de lucht inging tijdens het befaamde roeitochtje over de Theems vanuit Oxford, startend bij de Folly Bridge?

Charles Lutwidge Dodgson (1832-1898) was docent wiskunde aan Christ Church College, Oxford. Zijn boeken voor kinderen publiceerde hij, met groot en blijvend succes, onder de schuilnaam Lewis Carroll.

Martin Gardner schreef veel boeken over wiskunde als spel en was verzot op puzzels. Tot drie keer toe heeft hij een Annotated Alice gepubliceerd: in 1960, in 1990 (More Annotated Alice) en in 2000 (The Definitive Annotated Alice). Zijn commentaar werd vertaald in het Japans, Hebreeuws, Italiaans, en Duits.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Vertaald door
T. Reinsma , N. Marsier , Nicolaas Matsier
Laatste editie
07 november 2012
Uitgeverij
Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN
9789025364212 , 9789025369958 , 9789000029273 , 9789000031061


Door lezers

Young Adult Club / Gratis boeken!
23 februari 2018 16 reacties
  Meer artikelen
Bestel dit boek vanaf  €29,99 bij

bestellen
bestellen
Boeken.combestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Lezersrecensies (5)

Nonsens om bij uit te rusten

door: Mieke Scheveningen 1 like
De versie waarin ik las over de avonturen van Alice stamt af van 2016. Het is zeer goed vertaald uit het Engels door Nicolaas Matsier en ik heb genoten van de illustraties van Mervyn Peak. De oorspronkelijke delen werden in 1865 en 1871 uitgegeven lees ik op de achterkant van de voorkant-hoes. In...

alles is vandaag zo merkwaardig

door: Wendy 1 like
Dit boek stond al lang op mijn verlanglijstje, gewoon even niet denken "wie heeft het gedaan", "wie zit hier achter", "wat een verdriet", maar gewoon in de leefwereld van Alice kruipen, een wereld van pratende katten, konijnen, de soepschildpad en toch zo mooi beschreven, mooie quotes waar toch...

Heerlijke nonsens met een rode draad!

1 like
De avonturen van Alice in Wonderland: Wat een heerlijk fantasierijk boek met een goed aan Nederland aangepaste vertaling! Achter de spiegel en wat Alice daar aantrof: Ondanks de heerlijke nonsens zit er wel degelijk een rode draad in dit humoristische verhaal.

Een wereld waarin alles nog fris is

door: Nico van der Sijde 1 like
Ik heb mij uitbundig vermaakt met deze vertalingen van de Alice-boeken en met het uitgebreide commentaar van Martin Gardner. Zeker, het Engels leest net nog wat soepeler, en zeker, dat commentaar is wel heel erg uitgebreid, maar ik vond toch wel prettig om dankzij vertaling en commentaar toch meer...

Recensie De Avonturen van Alice in Wonderland / Achter de Spiegel en wat Alice daar aantrof

door: dekentje 1 like
Wat een heerlijk boek om te lezen. Zoals ook uit de reacties van anderen blijkt is het een boek vol fantasie en prachtige, absurde gesprekken tussen Alice en iedereen die ze ontmoet. De schrijfstijl deed me soms denken aan die van Toon Tellegen, absurd en echte doordenkers. Alleen gaat Lewis...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic