De belofte van een ander europa

0

Steeds meer mensen hebben het gevoel dat de manier van samenleven waaraan zij gehecht zijn teloor gaat. Die maatschappelijke achteruitgang werd al langer in verband gebracht met globalisering. Van recenter datum is dat burgers ook de Europese Unie als bron van neergang aanwijzen.
Voor sociaal-democraten is Europa altijd een project van hoop geweest. Een project dat de opbouw van sterke Europese verzorgingsstaten mogelijk maakte. Europese integratie als een herwinning van politiek handelingsvermogen door samen te werken. Als een mogelijkheid tot her-regulering op Europees niveau daar waar het nationale vermogen tot regulering tekortschiet of afneemt. Als een manier ook om in de wijzigende mondiale machtsverhoudingen een factor van belang te blijven. De uitbreidingen van de Europese Unie werden gezien als een bestuurlijk en juridisch beschavingsoffensief. Als een manier om welzijn te realiseren voor zoveel mogelijk mensen in Europa.
Maar het Europese project hapert. Burgers zijn ontevreden over de reactie op de financiële crisis en op de vluchtelingencrisis, en aarzelen of het mogelijk is om het beleid van de Europese instituties bij te sturen in de richting van meer financiële stabiliteit, bestaanszekerheid en goed werk. Sociaal-democraten beloofden de afgelopen jaren 'een ander Europa', een Europa dat meer is dan markt en munt, een sociaal en sterk Europa. Het kon de kiezers in het Brexit-referendum niet overtuigen: zij kozen voor een ander Europa via uittreding ('exit') uit de Europese Unie.
De auteurs in dit boek schetsen een inhoudelijk programma voor een ander Europa, via het verleggen van de Europese koers ('voice'), en doen voorstellen dat programma politiek te realiseren. Vanuit de overtuiging dat we niet zonder Europa kunnen om onze waarden te beschermen en een rechtvaardiger samenleving naderbij te brengen.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Laatste editie
20 oktober 2016
Uitgeverij
Uitgeverij Van Gennep B.V.
ISBN
9789461644145

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic