De blokkade

15

Lijsten 1

Onthullende zoektocht naar de oorzaken van een writer's block.

De feiten zijn simpel. Ik, die altijd zo graag schreef, ben iemand geworden die misselijk wordt bij de gedachte aan een nieuwe roman (...). Nu ik ontdaan ben van wat altijd mijn bestemming leek, is het haast alsof mijn huid me is afgestroopt. Overmand door een gevoel van onmacht gooit Renate Dorrestein een halfjaar werk in de prullenbak. Ze licht haar uitgever in dat er geen nieuwe roman gaat komen en besluit haar writer s block in de ogen te kijken. Een jaar lang wijdt ze zich aan niets anders. Ze ontdekt dat productieve beroemdheden als Hemingway, Nijhoff, Vonnegut, Rachmaninov en Da Vinci ook met creatieve blokkades kampten, maar dat gegeven biedt weinig troost. Want wat houdt een blokkade precies in? En belangrijker: hoe kom je ervan af ?

Ze gaat te rade bij collega-schrijvers (die er liever niet over spreken), een hersenwetenschapper, een psycholoog en een filosoof. In dit boek doet ze verslag van haar zoektocht, waarmee ze lezers een blik gunt onder de motorkap van een schrijverschap, net op het moment dat de motor hapert.

De boeken van Renate Dorrestein (1954) werden genomineerd voor vele prijzen, waaronder de Libris Literatuur Prijs en de AKO Literatuurprijs. Ze ontving voor haar gehele oeuvre de Annie Romeinprijs. Haar laatst verschenen roman De stiefmoeder (2011) werd zeer lovend ontvangen.

Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Laatste editie
28 februari 2013
Uitgeverij
Uitgeverij Podium b.v.
ISBN
9789057595783 , 9789057595622 , 9789491379109
Bestel dit ebook vanaf  €9,99 bijBestel dit luisterboek voor  €14,95 bij

bestellen

Advertentie

Lezersrecensies (2)

Persoonlijk verhaal...

door: Katja van Meurs 1 like
Een krachtig persoonlijk verhaal en zoektocht naar de oorzaak van haar writer´s block. Zeker als je geïnteresseerd bent in het schrijven zelf spreekt dit aan. Ze neemt je mee in haar schrijfwereld, haar werkwijze en wat er nu met haar gebeurd nu het (tijdelijk) niet lukt. De schrijfstijl is wel...

Een persoonlijke zoektocht die leest als een roman

door: JannieTr 1 like
Uit ervaring weet ik dat schrijven therapeutisch kan zijn. Zoals Renate Dorrestein haar romans schrijft: gewoon ergens beginnen en kijken waar je uitkomt. Bij haar leverde het succesvolle verhalen op, mij bracht het oplossingen voor zaken waar ik al piekerend niet uitkwam. Je gedachten vasthouden,...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic