de dichter van Bagdad

1

‘Noem iemand je meester en hij zal je als slaaf verkopen.’ Sabria Yasin tegen haar kinderen
Net als De vliegeraar en Wilde zwanen laat De dichter van Bagdad u door de ogen van gewone mensen een duistere periode van de geschiedenis meebeleven: vanaf de opkomst van de Ba’ath Partij van Saddam Hoessein tot na de verdrijving van zijn regime.
De dichter van Bagdad is de fascinerende kroniek van de Iraakse familie Yasin. De Yasins hebben twee dochters en vijf zoons, van wie er een beroemd werd: Nabeel, die al in zijn jonge jaren een gevierd dichter was. Zijn epische gedicht ‘Broeder Yasin’ zou het symbool worden van het ondergrondse verzet tegen Saddam Hoessein.
De spil van het gezin is moeder Sabria, die hard werkt om haar kinderen te kunnen laten studeren. Ze is bezorgd over de kritische houding van haar zoons, maar realiseert zich niet dat ze hun trots en koppigheid juist van haar hebben meegekregen.
Drie zoons worden opgepakt, gevangengezet en mishandeld. Een ander wordt als levende mijnenveger naar het front met Iran gestuurd. Het wordt steeds duidelijker dat ze hun leven niet meer zeker zijn. Twee van de vijf vluchten naar het buitenland. Ook een van hun zusjes zal uiteindelijk niet in Irak kunnen blijven.
Nabeel Yasin woont al ruim vijfentwintig jaar in ballingschap, inmiddels in Londen. Pas na de val van Saddam hoorde hij welk een belangrijke rol zijn gedicht in zijn vaderland heeft gespeeld.
Jo Tatchell is journaliste. Ze groeide op in het Midden-Oosten maar woont inmiddels in Londen. Ze is bevriend met Nabeel Yasin.
Adriaan Krabbendam vertaalde eerder onder anderen John Burnside en Nirpal Singh Dhaliwal.
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Vertaald door
Adriaan Krabbendam
Laatste editie
12 oktober 2006
Uitgeverij
Uitgeverij Atlas Contact b.v.
ISBN
9789045849737
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic