De dominee met het stenen hart

0

Nederland en Engeland zijn nogal eens met elkaar in oorlog geweest. De meeste van die oorlogen werden op zee uitgevochten. Over en weer werden schepen tot zinken gebracht of veroverd. Scheepsladingen werden samen met de aanwezige post tot ‘prijs’ verklaard. De buit werd netjes beschreven en de bemanning van het gekaapte schip werd uitvoerig verhoord. De verhorenverslagen werden samen met honderdduizenden in beslag genomen papieren eeuwenlang bewaard, aanvankelijk in de donkere kelders en tochtige zolders van de Tower of London en later in The National Archives. Niemand keek ooit om naar deze unieke verzameling die meer dan 38.000 zakelijke en persoonlijke brieven bevat van en aan zeelieden, kooplieden en hun familie. Sommige brieven zijn tot op de dag van vandaag niet eens geopend. Pas in 1980 werden deze ‘Prize Papers’ door een Nederlandse onderzoeker ontdekt.
Het Sailing Letters-project stelt zich tot doel om een breed publiek bekend te maken met deze archiefschat. Het materiaal zelf, maar ook de omvang ervan is indrukwekkend en uniek en geeft een goed beeld van het alledaagse leven in de 17de en 18de eeuw. Er zijn brieven van bevolkingsgroepen van wie nauwelijks enig geschreven materiaal bewaard bleef, zoals van de hardvochtige dominee uit de titel van dit eerste deel uit de reeks.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
143
Laatste editie
22 november 2008
Uitgeverij
Uitgeverij Walburg Pers B.V.
ISBN
9789057305573
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic