De erven Oppermann

5

Lijsten 1
Een visionaire roman die haarscherp beschrijft wat Duitsland met de opkomst van de nazi's te wachten staat

De vijftigjarige Gustav is de pater familias van de familie Oppermann. Hij leidt de goedlopende meubelfabriek van zijn familie, maar de omstandigheden keren zich tegen hen: de nazi's maken het joodse zakenlieden steeds moeilijker. Gustav doet wat hij kan om het hoofd boven water te houden, iedere keer wanneer er nieuwe maatregelen tegen de joden worden afgekondigd, probeert hij zich aan de veranderde situatie aan te passen. Maar bij zo veel pesterij door de autoriteiten is dat niet vol te houden.
Na de Rijksdagbrand op 27 februari 1933 weten Gustav en zijn familieleden dat ze moeten kiezen: blijven in de valse hoop op betere tijden, of vluchten om het vege lijf te redden.

Lion Feuchtwanger zelf onderschatte de situatie niet. Hij was een zeer succesvolle en invloedrijke Duitse schrijver, maar in 1933, het jaar waarin 'De erven Oppermann' verscheen, werden al zijn boeken door de nazi's verboden. Hij besloot te emigreren naar Frankrijk en later naar de Verenigde Staten, waar hij zich met zijn vrouw vestigde in Los Angeles. Hij keerde niet meer naar Duitsland terug.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
368
Laatste editie
15 september 2015
Uitgeverij
Wereldbibliotheek
ISBN
9789028441415 , 9789028426085

Hebban recensie

    Joop Rose Hebban Recensent

Een pijnlijk actuele roman

door Joop Rose op 08-01-2016

Brallende meutes, stenen door ruiten, ophitserij door de politiek leider, intimidatie, geweld, wegkomen met overtredingen van de wet en abject nationalisme, nee het gaat hier niet over het huidige Nederland maar over de opkomst van het nationaalsocialisme in Duitsland in de jaren dertig. Al deze elementen maken duidelijk dat De erven Opperman nog steeds weinig aan actualiteit heef ingeboet.

Auteur...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic