De 'goede dood' en het recht op leven

0

Kritische bedenkingen en achtergronden bij de wetgeving op de euthanasie en de palliatieve zorg.

In De Standaard van 21 januari 2004 hield VUB rector Van Camp een pleidooi voor vrijheid, verdraagzaamheid en verscheidenheid. Hij had het ondermeer over rechtvaardige wetten en hij schreef in dat verband: "in onze samenleving gaan we van de veronderstelling uit dat wetten een uiting zijn van de wil van de bevolking. Een wet of beslissing wordt dan als rechtvaardig beschouwd indien ze door een meerderheid wordt goedgekeurd. Maar is dat ook zo? Een beslissing laten nemen door de meerderheid lost niet alles op. De kans is groot dat zij een minderheid of minderheden ontevreden laat". Wijze woorden die werden geschreven in verband met de discussie over een algemeen verbod op levensbeschouwelijke symbolen (in het bijzonder de hoofddoek in openbare scholen).
Het zou verstandig zijn om deze gedachten ook eens toe te passen op een andere hoofdzaak, de Belgische euthanasiewet, zeker op een ogenblik dat de geesten langzaam maar zeker rijp worden gemaakt voor een aanpassing van die wet (dementerenden; minderjarigen).
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
146
Laatste editie
22 september 2011
Uitgeverij
Licap
ISBN
9789068583458

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 13,50
Bestel het boek bij Blz. vanaf 13,50
bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic