De grote kudde

6

Twee jonge boerenzonen uit Valensole, een stadje in de Provence, worden in 1914 opgeroepen om naar het front te gaan. De achterblijvers nemen hun taken over: vrouwen staan met de zeis in het koren, en oude mannen verdedigen de boerderij tegen malafide figuren die zeggen dieren van staatswege te komen vorderen. De jongens aan het front ondergaan apocalyptische verschrikkingen: de maaiende mitrailleurs, beesten die op barbaarse wijze worden geslacht, de talloze gewonden en de geestelijke uitputting van het leven in de loopgraven. Het zijn korte, beeldende beschrijvingen, met als contrapunt de scènes uit het zuiden, waar het leven gewoon doorgaat.
Uit Giono’s felle beelden blijkt dat hij mens, dier en natuur ziet als een eenheid. Hij is een hartstochtelijk pleitbezorger van het leven, en tegen de zinloze verspilling ervan.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
16 april 2015
Uitgeverij
De Bezige Bij
ISBN
9789023490616 , 9789023490401

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het ebook bij Libris voor 12,99
Bestel het ebook bij Blz. voor 12,99
bestellen
bestellen
Boeken.combestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersAdvertentie

Lezersrecensies (2)

WO I, ook op het thuisfront

door: Wim Chielens 1 like
Dit boek werd geschreven in 1931. Ik verwachtte dus geen moderne roman en toch De Grote Kudde is dat in vele opzichten wel. Giono vertelt zijn oorlogsbelevenis (hij maakte zelf deel uit van het Franse leger) niet als een rechtlijnig relaas van feiten. De gruwelen aan het front, hangt hij op aan 2...

Over oorlog, mensen en dieren

door: Susanne 1 like
De grote kudde is een indringende roman over een samenleving in oorlog, over Franse jongens van het platteland die moeten vechten en vrouwen die hun werk op het land overnemen.

Jean Giono beschrijft in korte hoofdstukken het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk. Hij verweeft...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic