De grote ontsnapping uit Stalag Luft III

De grote ontsnapping uit Stalag Luft III

0
Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 1 Favoriet 0 Recensies 0
  Topics 0
De grote ontsnapping uit Stalag Luft III
Bob van der Stok

Een fascinerend en zeer authentiek oorlogsavontuur van jachtvlieger Bob van der Stok. Na een gewaagde tocht uit Rotterdam komt Engelandvaarder Bob van der Stok in 1941 in Londen aan. Met zijn vliegbrevet op zak kan hij dienst nemen bij de Royal Air Force. Hij voert verschillende missies uit, maar in 1942 wordt zijn Spitfire boven bezet gebied neergehaald
Van der Stok belandt in een berucht krijgsgevangenenkamp in Polen, Stalag Luft III, Daar vindt op 24 maart 1944 de meest legendarische ontsnapping uit de Tweede Wereldoorlog plaats: The great escape. Bob van der Stok is een van de 76 mannen die via een tunnel weten te ontsnappen.
Na zijn ontsnapping trekt Van der Stok door Duitsland, Nederland en Frankrijk om zich via Spanje weer in Londen te melden. In de laatste maanden van de oorlog begeleidt hij als jachtvlieger bombardementsvluchten en onderschept hij V1-raketten.Wanneer Van der Stok na de bevrijding terugkeert in Nederland ziet hij hoe zwaar zijn familie heeft geleden. Hij moet de draad van zijn vroegere leven weer zien op te pakken.
Fragment: ‘Ik behoor tot de gelukkigen die de oorlog overleefden. Mijn ervaringen en emoties van toen en ook die van mijn kameraden, staan mij nog helder voor de geest. Het is alsof het gisteren allemaal gebeurde’ – Bob van der Stok.
Zijn vlucht naar Engeland, zijn ervaringen als jachtvlieger, zijn leven als krijgsgevangene, zijn ontsnapping en daaropvolgende omzwervingen in bezet gebied en terugkeer in 1945 in Nederland zijn door Bob van der Stok beschreven. Hij is een geboren verteller met een scherp oog voor detail. De filmklassieker The Great Escape is gebaseerd op Van der Stoks boek.
Dit boek, met een voorwoord van bestsellerauteur Simon Pearson een nawoord door Robert Vanderstok, verschijnt gelijktijdig in Nederland, Groot Brittannië en Australië.
Bob van der Stok MBE (1915 – 1993) was in 1945 de meest gedecoreerde Nederlandse jachtvlieger. Hij hervatte zijn studie medicijnen, trouwde en emigreerde in 1950 naar de VS. Daar werkte hij o.a. in een ziekenhuis en begon hij zijn eigen praktijk. Na zijn pensionering werkte hij als arts bij de US Coast Guard.
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
288
Uitgeverij
Just Publishers
Laatste editie
15 oktober 2019
ISBN
9789089757531
+
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker
Advertentie