De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek

41

Lijsten 4 Top25's 1
Spannende en spraakmakende roman over coca?ne en oorlog, liefde en wraak

Op 31 juli 1917 klimt de 26-jarige Engelse onderwijzer Robin Ryder in de buurt van Ieper een loopgraaf uit en rent overmoedig de Duitse mitrailleurs tegemoet. Drie dagen later raakt hij zwaargewond door een Duitse granaat; voortaan moet hij zijn gezicht verbergen achter een maskertje.
Op ongeveer hetzelfde moment haalt zijn leeftijdsgenoot Lucien Hirschland, handelsreiziger van de bloeiende Nederlandsche Coca?ne Fabriek te Amsterdam, een grote order binnen van een Engelse farmaceutische firma, en kort daarop sluit hij met een inkoper van het Duitse leger een lucratieve deal. Van de provisies kan hij zijn felbegeerde Harley Davidson kopen.

Na de wapenstilstand brengt een wonderlijk toeval Robin Ryder in huize Hirschland, waar hij liefdevol wordt opgevangen door Luciens jongere zus Swaantje. Er groeien verwachtingen en illusies, maar door bedrog en zelfbedrog raken hun levens volledig ontworteld, want de oorlogsveteraan heeft meer te verbergen dan zijn verminkte gezicht.
De handelsreiziger van de Nederlandsche Coca?ne Fabriek is een weergaloze roman, gebaseerd op ware feiten.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
06 februari 2014
Uitgeverij
Rainbow
ISBN
9789046806753 , 9789046810491 , 9789041709806
Advertentie

Lezersrecensies (2)

Ongelooflijk spannend

door: Louis Verbrugghe 2 reacties 1 like
Een weinig belicht onderdeel van alle oorlogen: het bewust drogeren van soldaten door de overheden. Sinds tijden gebeurde dat al met alcohol, tijdens de Zoeloe-oorlog namen de Zoeloes geestverruimende middelen die de Britten tot wanhoop dreven en in de 19e eeuw kwam daar allerlei chemisch spul...

Verbijsterende feiten tot leven gebracht

door: Bellalente 1 like
Nederland was in het begin van de twintigste eeuw actief betrokken was bij de verhandeling van cocaine, en heeft daarmee bijgedragen aan de verslavingsproblemen van veel jonge (ex-)soldaten. Hoewel de gevolgen van het gebruik van cocaine in die tijd nog niet zo duidelijk bekend waren als nu, waren...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic