De heksen van Bruegel

1

In 1565 bracht de Antwerpse uitgever Hieronymus Cock twee gravures uit die het beeld dat wij ons van heksen hebben gevormd voor altijd heeft bepaald. De prenten waren ontworpen door Pieter Bruegel de Oude en kenden een ruime verspreiding binnen en buiten de Lage Landen. Tot vele generaties na Bruegel putten kunstenaars inspiratie uit zijn voorbeeld door het te herhalen en aan te vullen. De heks zoals wij ze kennen, die op een bezem door de schoorsteen naar buiten vliegt terwijl de heksenketel in de haard staat te pruttelen en haar kat zich bij het vuur warmt, is ondenkbaar zonder Bruegels prototypes. Aan de hand van schilderijen, prenten en tekeningen, eigentijdse nieuwsbrieven en literaire bronnen maar ook processtukken en handboeken van heksenvervolgers schetst Renilde Vervoort, die in 2011 promoveerde op dit onderwerp, een spannend beeld van de heks in de kunst.

Verschenen in
Genre
Kunst & Cultuur
Aantal pagina’s
136
Laatste editie
19 september 2015
Uitgeverij
UITGEVERIJ VAN DE WIELE
ISBN
9789076297590

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,95
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Hebban recensie

Hekske pekske toverheks

door Hebban Crew op 13-10-2015

Naar aanleiding van de tentoonstelling De Heksen van Bruegel in Museum Catherijnenconvent te Utrecht en later in het Sint-Janshospitaal te Brugge verscheen een fraai boek dat meer is dan een catalogus. Het gelijknamige boek herneemt een deel van het standaardwerk door Renilde Vervoort plus bijdragen door andere auteurs.

Zoals elke catalogus is het deels een kijkboek, maar Uitgeverij Van de Wiele...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic